Cytryniec

Roślina pochodząca z Chin o uznanym i potwierdzonym naukowo działaniu leczniczym. Stosowana jest w medycynie azjatyckiej od tysięcy lat,  a pierwsze naukowe wzmianki o jej właściwościach leczniczych zostały opisane w księdze Shen Nong Beng Tsao już w roku 2697 p.n.e. Owoce cytryńca, są bogate w cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy i winowy) oraz witaminę C. Wytwarza się z nich konfitury, soki, mogą być także spożywane na surowo lub ususzone. Nasiona w owocach są cennym źródłem witaminy E oraz lignanów – substancji, które są w stanie aktywować czynniki obronne na poziomie komórkowym i zapobiegają uszkadzaniu skóry przez wolne rodniki. Te kosmetyczne właściwości cytryńca naukowcy odkryli niedawno, a w szczególności zainteresowali się aktywowaniem mechanizmów ochronnych skóry przed toksynami i zanieczyszczeniami z powietrza. Odkryto również, że ekstrakt z owoców cytryńca ma unikalne właściwości, dzięki którym zapobiega skutkom stresu oksydacyjnego, wzmacnia barierę ochronną skóry i wymiata wolne rodniki odpowiedzialne za jej starzenie i niszczenie.