Zaznacz stronę

Tulsi Święta roślina

Skąd pochodzi tulsi?

Tulsi, czyli „święta bazylia” to roślina, która jest bardzo popularna w Azji. Można również próbować uprawiać ją w klimacie umiarkowanym, ale naturalnie występuje raczej w rejonach zdecydowanie cieplejszych. Tulsi osiąga maksymalną wysokość około 60 cm i jest rośliną dość rozgałęzioną. Ma owalne liście w kolorze zielonym (rama tulsi) lub fioletowym (krishna tulsi). W Azji występuje również rosnąca w stanie dzikim odmiana świętej bazylii nazwana vana tulsi.

Do czego używa się tulsi?

Azjatycka medycyna ajurwedyjska uważa tulsi za królową wszystkich ziół. Dlaczego tak się dzieje? Święta bazylia ma szczególne właściwości prozdrowotne i lekarze ajurwedyjscy bardzo często przepisują ją jako lekarstwo na szereg różnych dolegliwości a także profilaktycznie.
Uważa się również, że tulsi ma specjalne działanie w zakresie duchowym. Krzaczki są sadzone na dziedzińcach domów, w ogródkach a także w pobliżu świątyń. Mają przynosić szczęście i chronić przed złymi mocami.
W celach kulinarnych używana jest raczej siostra tulsi – czyli popularna bazylia, jaką wszyscy znamy z kuchni włoskiej. Bazylia azjatycka ma bowiem specyficzny smak, który wykorzystywany jest raczej w tworzeniu ziołowych mieszanek herbat niż w komponowaniu dań.

Jakie są właściwości tulsi w pielęgnacji?

Trzeba zauważyć, że święta bazylia została sklasyfikowana przez naukowców jako roślina z grupy adaptogenów. Do tego grona zaliczane są wyjątkowe rośliny, których regularne stosowanie czy spożywanie sprawia, że organizm staje się lepiej przystosowany (adaptuje się!) do trudnych, niekorzystnych a nawet szkodliwych warunków w środowisku zewnętrznym. Adaptogeny oddziałują poprzez redukowanie stresu – zarówno w przypadku sfery fizycznej (skóra i organizm) jak również psychicznej (pomagają zachować równowagę emocjonalną i dobry nastrój).
Ceniona i bardzo popularna w Indiach święta bazylia, czyli inaczej tulsi znajduje zastosowanie w kosmetykach naturalnych ze względu na dwa obszary:

  • działanie antybakteryjne
  • regenerację i złagodzenie podrażnionej skóry
  • Tulsi ma nieocenione właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa także antywirusowo. Sprawia to, że jest rośliną chętnie wykorzystywaną w produkcji kosmetyków naturalnych o działaniu przeciwtrądzikowym, przeciwzapalnym i łagodzącym podrażnienia. Świetnie sprawdza się w regeneracji wszelkich stanów zapalnych, które mogą powstać w wyniku mikrourazów skóry na przykład podczas golenia czy przy trądziku.
    Dzięki naturalnym cukrom i aminokwasom tulsi bardzo szybko wycisza i koi takie podrażnienia a także przyspiesza gojenie małych ranek na skórze twarzy.

Przeciwskazania tulsi

Wszystkie kosmetyki z dodatkiem tulsi mogą być stosowane przez każdego i roślina ta bardzo rzadko może wywoływać jakiekolwiek odczyny alergiczne. W Indiach herbaty ze świętą bazylią lub jej dodatkiem są powszechnie pite przez wszystkich – od dzieci aż po osoby starsze. Natomiast w przypadku suplementów czyli bardziej stężonej postaci tulsi zawsze warto poradzić się lekarza lub zielarza i upewnić się, czy ich przyjmowanie nie koliduje z innymi lekami.

Tulsi w kosmetykach naturalnych

Serum do twarzy neem i tulsi to naturalny kosmetyk na trądzik i stany zapalne. Wysokie stężenie tulsi w połączeniu z rośliną neem (miodlą indyjską) bardzo skutecznie oddziałują na cerę przetłuszczającą się, problematyczną, ale również podrażnioną i z występującymi stanami zapalnymi.
Tulsi idealnie sprawdzi się również w pielęgnacji u mężczyzn. Męska skóra po goleniu potrafi być bardzo podrażniona, zaczerwieniona i sucha a Kojący balsam po goleniu bambus i tulsi natychmiast zlikwiduje wszystkie te nieprzyjemne objawy.

TULSI w kosmetykach ORIENTANA

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0
instagram Pinterest Facebook YouTube