Kokum

Egzotyczne masło otrzymywane z owoców drzewa Garcinia Indica, rosnącego w Indiach, gdzie jest tradycyjnie używane do pielęgnacji skóry. Jest bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo dobrze się wchłania, nie zatyka porów. Regeneruje komórki skóry, poprawia jej elastyczność, wygładza i spowalnia degenerację komórek. Masło kokum stosowane w naszych kosmetykach pochodzi z indyjskiego stanu Goa. Jest to naturalnie białe masło stosowane często jako substytut masła kakaowego ze względu na jego jednolitą kompozycję triglicerydową. Masło kokum najlepiej sprawdza się w kompozycji z innymi składnikami – stanowi wówczas świetną bazę i nośnik dla cennych składników odżywczych zawartych w ziołach ajurwedyjskich. Dzięki temu kosmetyki naturalne przygotowane na jego bazie zyskują niespotykane właściwości odżywcze i wyjątkowo głęboko nawilżają skórę.