Kosmetyki z szafranem? Jesteśmy na tak !

Szafran to najdroższa przyprawa świata! Ale nie tylko! To także cenny składnik kosmetyków, aromat i lekarstwo. Nie jest zbyt rozpowszechniony, ponieważ jest bardzo drogi. Z czego wynika wysoka cena szafranu? Aby uzyskać 1 kg suszu szafranowego potrzeba aż 150 tysięcy szafranowych kwiatów. Zbiera się je wyłącznie ręcznie.  Co więcej, słupki należy wyrwać z wnętrza kielicha bardzo wcześnie rano, kiedy kwiaty zaledwie się otwierają.

Szafran (Crocus sativus) to fioletowy kwiat, a jego część używana zarówno w kuchni jak i w kosmetykach.To w rzeczywistości czerwone słupki wewnątrz kielicha, których jest tylko trzy w każdym kwiatku. Po odseparowaniu słupków od kielicha, zostają one wysuszone w taki sposób by zachować ich kolor i smak.

Dostępne źródła historyczne informują o szafranie już 3500 lat temu. Wiemy, że w starożytności szafran był używany przez Greków i Rzymian jako perfumy.

Szafran uprawiany jest w Indiach głównie w regionie Dżammu i Kaszmiru – najbardziej wysuniętych na północ stanach, których większość terytorium zajmują Himalaje.

Pojawienie się szafranu w Azji Południowej i Wschodniej jest owiane tajemnicą i krążą różne legendy oraz sprzeczne informacje, które opisują skąd szafran wziął się na tym terytorium.

Jedna z nich oparta na historycznych relacjach zebranych z perskich źródeł sugeruje, że szafran po raz pierwszy został rozpowszechniony w Indiach przez perskich władców, którzy sprowadzili go do swoich ogrodów. Inna, że Fenicjanie, wprowadzili na rynek szafran z Kaszmiru dzięki swoim rozległym szlakom handlowym., a stosowany był głównie w leczeniu melancholii, a także jako barwnik.

Kolejna legenda Kaszmiru głosi, że szafran po raz pierwszy pojawił się dużo później, kiedy dwaj zagraniczni wędrowni asceci Sufi, Khwaja Masood Wali i Hazrat Sheikh Shariffudin, wędrowali do Kaszmiru. Cudzoziemcy ciężko zachorowali i prosili o lekarstwo od lokalnego władcy. Kiedy otrzymali lek, święci mężowie podarowali w podzięce bulwę szafranu. W czasach współczesnych, podczas żniw szafranu tym dwóm świętym, ofiarowane są wdzięczne modlitwy. W wiosce Pampore w Indiach, w której uprawia się szafran postawiono poświęconą im kaplicę.

Obecnie zastosowanie szafranu znajdziemy w barwieniu odzieży, w kuchni i kosmetyce. Jako przyprawa w formie rudozłotego proszku, nadaje potrawom intensywnie żółty kolor. Stosuje się go do przyprawiania ryżu, owoców morza, drobiu oraz zup. W kosmetykach pełni rolę antyoksydacyjną, przeciwdziała starzeniu skóry, działa wybielająco na przebarwienia oraz niweluje stany zapalne. Kosmetyki ajurwedyjskie z szafranem mają niezwykłą moc. Działanie szafranu w kosmetykach zostało potwierdzone całkiem niedawno przez światowej sławy naukowców.