Kurkuma

Zwana szafranem indyjskim, szeroko stosowana w medycynie ajurwedyjskiej między innymi do gojenia ran, leczenia trądziku, egzemy i łuszczycy. Popularna jako przyprawa, a także jako naturalny środek pielęgnacyjny. Hinduski przygotowują z kurkumy zmieszanej z wodą maseczki o działaniu odżywczym, wygładzającym i wyrównującym koloryt skóry. W Indiach i Indonezji to roślina święta, opisywana w księgach medycznych około 3000 lat przed Chrystusem pismem klinowym na kamiennych tabliczkach. Odpowiednio przygotowane inhalacje z kurkumy są doskonałe w przypadku zablokowanego nosa i zatok oraz przy astmie. Tradycyjnie kurkuma zmieszana z imbirem i wodą tworzy pastę, którą nakłada się w Indiach na bolące miejsca na ciele. W kompozycji z żelem aloesowym idealnie działa przy oparzeniach. Regularne spożywanie kurkumy polecane jest także przy anemii, cukrzycy czy kłopotach z trawieniem. Kosmetyki naturalne stosowane w Indiach przy trądziku czy stanach zapalnych skóry opierają się przede wszystkim na paście z kurkumy i sproszkowanym drewnie lub olejku sandałowym.