Lawsonia

Lawsonia zwana potocznie henną uprawiana jest między innymi w Indiach, Sproszkowane liście lawsonii stosowane są do produkcji barwnika już od czasów Starożytnego Egiptu. Barwiące właściwości wynikają z obecności lawsonu - związku, który naturalnie występuje pod postacią glikozydów. Lawson wiąże się z keratyną włosów, tworząc z nią otoczkę, która nie tylko nadaje włosom kolor, ale również je chroni  Dzięki zmieszaniu lawsonii z innymi roślinami można otrzymać ciekawe kolory  do naturalnego barwienia włosów. Im młodsze liście tym lepsza zawartość barwnika. Henna dodatkowo dostarcza mikroelementów ważnych dla wzrostu włosów, między innymi miedzi, cynku i żelaza. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. W ajurwedzie lawsonia ma tradycyjnie działanie przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, oczyszczające krew i uspokajające. W krajach arabskich jest także stosowana przy leczeniu chorób skórnych oraz zakaźnych, oparzeń i łupieżu. Za właściwości lecznicze są w lawsonii odpowiedzialne związki chemiczne, takie jak między innymi sterole, kumaryny i garbiki. Kosmetyki naturalne z lawsonią mają dodatkowo właściwości łagodzące bóle głowy i uspokajające.