Luffa azjatycka

W Azji uprawiana i spożywana jako popularne warzywo. Po wysuszeniu zwana jest "gąbką roślinną" - ma duży stopień szorstkości i używana jest do szorowania naczyń, czyszczenia ubrań i mycia ciała. Woda lufowa jest popularnym środkiem kosmetycznym w Japonii, znanym już w epoce Edo. Zwiększa poziom nawodnienia skóry i utrzymuje optymalne nawilżenie. Luffy azjatyckie pochodzą z Indii i Tajwanu. Luffa jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych Młode owoce mają walcowaty kształt i przypominają ogórka z zieloną okrywą i jasnozielonym miąższem. Owoce luffy mają szerokie zastosowanie w kuchni a ich smak jest zbliżony do smaku cukinii. Doskonale smakują pieczone, grillowane lub duszone na parze. Z wypreparowanych owoców uzyskuje się gąbki – szorstkie myjki. Kosmetyki naturalne z wyciągiem z luffy azjatyckiej mają właściwości złuszczające naskórek i odświeżające a także poprawiają mikrokrążenie.