Masło Shea

Olej roślinny wytwarzany z nasion drzewa z gatunku Masłosz Parka (Butyrospermum parkii). Drzewo owocuje obficie, raz w roku, może żyć do 300 lat. Olej ma postać twardych, białawych bryłek masła, które do konsystencji przekształcają się pod wypływem ciepła. Masło shea zawiera cztery rodzaje kwasów tłuszczowych, poprawia metabolizm komórek oraz ich samoregenerację, a także wpływa na zwiększenie jędrności i sprężystości skóry.  Jest doskonale przyswajane przez skórę. Masło Shea (Karite) jest popularnym, naturalnym kosmetykiem do pielęgnacji skóry. Kosmetyki naturalne z masłem shea są obecnie bardzo popularne warto jednak zwracać uwagę na którym miejscu w składzie jest masło shea. Im dalej tym jest go mniej.