Moringa

Zwana drzewem „długiego życia” moringa pochodząca z Indii należy do grupy „super foods”, czyli najzdrowszej żywności na świecie. Ma zastosowanie w medycynie naturalnej  oraz kosmetyce. Wykorzystuje się wszystkie jej części  – kwiaty, liście, korę, korzenie i ziarna, z których wytwarza się olej. Moringa to roślina ekologiczna – jej ziarna mające właściwości antybakteryjne stosowane są do oczyszczania wody. Całe rośliny wykorzystuje się jako biomasę do wytwarzania zielonej energii. Niezwykle bogata w witaminy i mikroelementy moringa została niedawno odkryta przez naukowców pracujących nad nowoczesnymi kosmetykami. Bogata w antyoksydanty (w swoim składzie ma ich aż 46!) ma nie tylko niezwykłe działanie odmładzające ale też skutecznie chroni skórę przed szkodliwymi substancjami takimi jak smog czy dym papierosowy, tworząc barierę ochronną i zapobiegając osadzaniu się  cząsteczek zanieczyszczonego powietrza na skórze. Moringa ma zdolność do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników oraz chroni komórki skóry przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.