Owies tybetański

Owies przybył do Europy z Azji. Jest bogaty w składniki mineralne i witaminy oraz znaczne ilości krzemu w formie rozpuszczalnej. Zawiera beta glukan i polipeptyd, które przyspieszają odradzanie się komórek, pobudzają metabolizm, odbudowują kolagen i polepszają kondycję skóry. Dzięki specyficznej białkowej budowie ekstrakty z owsa wypełniają zmarszczki, ujędrniają i uelastyczniają skórę. Kosmetyki naturalne zawierające znaczne ilości owsa są szczególnie polecane do skóry wrażliwej, alergicznej, atopowej i skłonnej do podrażnień. Posiadają właściwości przeciwświądowe, kojące, przeciwzapalne, regenerujące, zmiękczające oraz nawilżające. Owies stosowany w naszych kosmetykach pochodzi z czystych rejonów Wyżyny Tybetańskiej.