Róża japońska

Pochodzi ze Wschodniej Azji i już w starożytnej Grecji używano jej do poprawiania urody i utrzymania młodości. Pierwszą wodę różaną sporządzili Persowie w VIII wieku, a później poznano tajniki destylacji olejków różanych. Owoce róży japońskiej są niezwykle bogatym źródłem witaminy C. Zawierają  także flawonoidy, spełniające funkcję naturalnych barwników i przeciwutleniaczy. Olejek z płatków róży to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odżywiają skórę i utrzymują  jej optymalne nawilżenie. Zawiera dużą ilość witaminy A, która intensywnie i naturalnie regeneruje skórę. Wspaniale łagodzi nadmiar gorąca oraz stany zapalne skóry twarzy i ciała. W róży wyodrębniono ponad 130 związków bioaktywnych. Pektyny, aminokwasy, organiczne kwasy owocowe i witaminy odmładzają cerę zapewniając jej elastyczność i gładkość. Zawartość hydrokwasów o właściwościach złuszczających sprawia, że kosmetyki naturalne z wyciągiem z róży idealnie sprawdzają się przy cerze zanieczyszczonej, tłustej, trądzikowej ponieważ świetnie likwidują istniejące i zapobiegają tworzeniu się zaskórników. Dodatkowo róża japońska pomaga rozjaśnić cerę poprzez zmniejszenie widoczności plam pigmentacyjnych, piegów i ożywienie kolorytu.