Sandałowiec

Sandałowiec rośnie na suchych obszarach subkontynentu indyjskiego i dostarcza jednego z najcenniejszych olejków w kosmetyce. Olejek sandałowy łagodzi zapalenia skóry, pielęgnuje skórę suchą i odwodnioną. Jest afrodyzjakiem. W Indiach to roślina święta - wierzono, że rytuał wielbienia Śiwy z użyciem drzewa sandałowego, aloesu,  kamfory i  szafranu prowadzi do osiągnięcia śiwaloki – nieba boga Śiwy. Drewno sandałowe według tradycji może przyczynić się do otwarcia trzeciego oka, ułatwić medytację i pomaga przetransformować energię seksualną. Kosmetyki naturalne stosowane w Indiach przy trądziku to przede wszystkim pasta z kurkumy i sproszkowanego drewna sandałowego z wodą. Olejek z drewna sandałowego aplikowany na skronie skutecznie uśmierza ich ból. Pasta z sandałowca idealnie sprawdza się przy ugryzieniach i ukąszeniach, sprzyja oczyszczeniu i zagojeniu zmian skórnych. W przypadku zwichnięcia, skręcenia kończyny albo naciągnięcia mięśni lub po treningu korzystnie działa również smarowanie skóry ciała olejkiem z drzewa sandałowego i kurkumy. Kosmetyki naturalne z sandałowcem mają działanie antyseptyczne i antybakteryjne, polecane są do stosowania przy stanach zapalnych skóry, zarówno na ciele jak i na twarzy.