Olej arganowy
Olej arganowy to olej tłoczony z nasion drzewa arganowego (Argania spinosa).
Olej arganowy charakteryzuje się bogatym i zrównoważonym składem chemicznym, który warunkuje jego wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne. Główną grupę stanowią kwasy tłuszczowe, wśród których dominuje kwas oleinowy (omega-9) w ilości ok. 45–55%, odpowiadający za właściwości nawilżające i uelastyczniające skórę.
Znaczącą część (30–40%) stanowi także kwas linolowy (omega-6), który wspiera regenerację naskórka i wzmacnia barierę hydrolipidową. Obecne są również kwas palmitynowy (ok. 12%) i kwas stearynowy (ok. 5%), pełniące funkcje ochronne i zmiękczające.
Olej arganowy zawiera też wysoką koncentrację witaminy E w postaci tokoferoli i tokotrienoli, które działają jako silne antyoksydanty, chroniąc komórki skóry przed stresem oksydacyjnym. W składzie znajdziemy także sterole (głównie schottenol i spinasterol), wspomagające odbudowę bariery lipidowej skóry oraz łagodzące podrażnienia.
Naturalnie występujący w oleju skwalen działa jako emolient i składnik wspierający naturalne sebum, poprawiając elastyczność i miękkość skóry. Polifenole, obecne w niewielkich ilościach, wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyoksydacyjne, co dodatkowo podnosi wartość pielęgnacyjną oleju.
Badania pokazują, że olej arganowy zawiera duże ilości tokoferoli, szczególnie γ-tokoferolu, co czyni go skutecznym przeciwutleniaczem.
Wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza kwasu linolowego, wspomaga odbudowę naturalnej bariery skóry i zmniejsza utratę wody (TEWL).
Dzięki obecności polifenoli i steroli, olej arganowy wykazuje działanie łagodzące, co czyni go skutecznym w pielęgnacji skóry podrażnionej i z dr