kurkuma

kurkuma

Zarówno ekstrakt jak i olej z kurkumy jest popularnym składnikiem w Ajurwedzie ze względu na swoje benefity zdrowotne i pielęgnacyjne. Kurkuma, znana również jako ""złoto wschodu"", jest znana z jej właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i łagodzących. Olej z kurkumy pomaga w łagodzeniu niedoskonałości skóry, takich jak wypryski czy wągry. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, olej z kurkumy może pomóc w neutralizacji wolnych rodników i zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się skóry, w tym zmarszczek i utracie jędrności. Kurkumina, główny składnik aktywny w kurkumie, może pomóc w redukcji przebarwień i plam pigmentacyjnych, nadając skórze bardziej jednolity i promienny wygląd. Kurkumina nadaje kurkumie charakterystyczny pomarańczowy kolor. Ma ona silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Olej z kurkumy jest także bogaty w kwasy tłuszczowe i witaminy, które mogą nawilżać i odżywiać skórę, nadając jej gładkość i elastyczność. Popularna jako przyprawa, a także jako naturalny środek pielęgnacyjny. Induski przygotowują z kurkumy zmieszanej z wodą maseczki o działaniu odżywczym, wygładzającym i wyrównującym koloryt skóry. W Indiach i Indonezji to roślina święta, opisywana w księgach medycznych około 3000 lat przed Chrystusem pismem klinowym na kamiennych tabliczkach. Odpowiednio przygotowane inhalacje z kurkumy są doskonałe w przypadku zablokowanego nosa i zatok oraz przy astmie. Tradycyjnie kurkuma zmieszana z imbirem i wodą tworzy pastę, którą nakłada się w Indiach na bolące miejsca na ciele. W kompozycji z żelem aloesowym idealnie działa przy oparzeniach. Regularne spożywanie kurkumy polecane jest także przy anemii, cukrzycy czy kłopotach z trawieniem. Kosmetyki naturalne stosowane w Indiach przy trądziku czy stanach zapalnych skóry opierają się przede wszystkim na paście z kurkumy i sproszkowanym drewnie lub olejku sandałowym.
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy