Gotu Kola

Wąkrota azjatycka (CICA)

Wąkrota azjatycka, znana również jako Centella Asiatica, Gotu Kola, lub Tiger Grass, jest rośliną szeroko stosowaną w medycynie tradycyjnej oraz jako składnik kosmetyków ze względu na liczne benefity dla skóry i włosów. Wąkrota azjatycka posiada wiele aktywnych związków, w tym azjatykozydy, madekasozydy, kwasy azjatykowe i kwasy madekasowe, które przyczyniają się do jej wszechstronnego działania. Wąkrota przyspieszając regenerację tkanek. W medycynie azjatyckiej jest stosowana na rany, oparzenia, owrzodzenia i blizny potrądzikowe. Roślina ta pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu typu I i III, co pomaga w naprawie i uelastycznianiu skóry. Wąkrota azjatycka pomaga wzmacniać barierę skórną, zapobiegając utracie wody i chroniąc skórę przed zewnętrznymi czynnikami drażniącymi. Ma właściwości antyoksydacyjne, i pomaga neutralizować wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się skóry. Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej poprawia krążenie krwi w skórze głowy, co może prowadzić do lepszego odżywienia mieszków włosowych i stymulacji wzrostu włosów. Składniki aktywne, takie jak madekasozydy i azjatykozydy pomagają wzmacniać mieszki włosowe i zapobiegać ich wypadaniu. Stosowana na skalp łagodzi podrażnienia skóry głowy, co jest szczególnie korzystne dla osób z łupieżem i wypryskami na skórze głowy.

Za naszymi składnikami stoją badania:

Oxford Academic Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry,

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29032741/

 

 

 

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy