WARSZTATY Z HANNĄ LIS – ORIENTALNA PRZYGODA !

W dniu 12 czerwca Anna Wasilewska – twórczyni i właścicielka marki ORIENTANA była gościem Warsztatów z Gwiazdą zorganizowanych przez All About Life w nowoczesnych wnętrzach Cook Story by Samsung w warszawskim Wilanowie. Na spotkanie licznie przybyły najbardziej wpływowe blogerki urodowe, które miały okazję poznać osobiście Panią Annę i zapoznać się z najnowszymi kosmetykami ORIENTANA.

Po uroczystym powitaniu wszystkich gości wspaniała dziennikarka i prezenterka telewizyjna Hanna Lis zaprosiła Panią Annę do rozmowy na temat podróży po Azji oraz pomysłów i inspiracji do tworzenia najlepszych w Europie naturalnych kosmetyków ze składnikami z roślin azjatyckich. Obie Panie wymieniały się spostrzeżeniami jak ważne stają się obecnie kosmetyki naturalne i jak mocno świadomych mamy konsumentów. Pani Hanna przyznała, że jako posiadaczka bardzo wrażliwej i podatnej na uczulenia cery jest wielką fanką naszej marki, a kosmetyki naturalne Orientana od jakiegoś czasu są stale obecne w jej pielęgnacji! Z czego bardzo się cieszymy!

Hanna Lis, która znana jest ze swojej kulinarnej pasji i zainspirowana azjatyckimi roślinami wykorzystywanymi w produkcji kosmetyków ORIENTANA stworzyła specjalne przepisy kulinarne. Zaproszeni goście pod Jej nadzorem przygotowali egzotyczne potrawy takie jak balijskie curry z ananasa, mee goreng, veg pulao rice czy butter chicken. Mocno orientalne, intensywnie, pięknie pachnące dania bardzo smakowały wszystkim zaproszonym!

PYSZNE ORIENTALNE PRZEPISY

Zdradzimy Wam jeden z przepisów Hanny na niesamowicie pyszne curry balijskie z ananasa!

BALIJSKIE CURRY Z ANANASA

Składniki:

  1. Curry: pół dużego ananasa puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego) 2 łodygi trawy cytrynowej

laska cynamonu 2 sztuki anyżu gwiaździstego 3 goździki 1/2 łyżeczki kurkumy 4 nasiona czarnego pieprzu łyżeczka liści curry

łyżka pasty z tamaryndowca garść listków kolendry do przybrania.

  1. Aromatyczna pasta: 4 szalotki 2 ząbki czosnku 1,5 cm kawałek imbiru 8 sztuk candlenuts (azjatyckie orzechy dostępne w Kuchniach Świata – zamiennie mogą być orzechy macadamia lub nerkowce) 1 papryczka chilli (lub więcej w zależności czy ktoś lubi pikantnie) pół łyżeczki kolendry w proszku 2 łyżeczki startego cukru palmowego, lub trzcinowego 3 łyżki wody
  1. W blenderze zmiksuj składniki z punktu 2. na gładką pastę
  2. Rozgrzej olej i na średnim ogniu upraż delikatnie laskę cynamonu, anyż gwiaździsty i ziarna pieprzu, aż będą pachnące
  3. Dodaj lekko stłuczoną nożem trawę cytrynową, pokrojony w kostkę ananas (wytnij twardy środek), mleko kokosowe, kurkumę oraz liście curry,  porządnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
  5. W międzyczasie rozpuść pastę z tamaryndowca w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj do curry
  6. Dosól do smaku, posyp listkami kolendry.

Podawaj z ryżem jaśminowym.

GWIAZDY NA WARSZTATACH

W spotkaniu i warsztatach czynny udział brały również znane osoby ze świata mediów m.in. Ewa Szabatin (tancerka i projektantka mody, orędowniczka naturalnego stylu życia), Leszek Stanek (choreograf, aktor, uczestnik Azja Express) czy Marta Sędzicka (finalistka Top Model). W znakomitych humorach zaproszeni goście testowali nasze kosmetyki naturalne i degustowali orientalne dania a Pani Anna odpowiadała na niezliczoną ilość pytań dotyczących zarówno powstania i rozwoju marki ORIENTANA jak i szczegółów dotyczących unikatowych składów poszczególnych kosmetyków, które zachwyciły zaproszonych gości!

To był niesamowity dzień, który zapamiętamy na długo!