Wiciokrzew japoński

Wiciokrzew japoński to pnącze o kwiatach w kolorze biało-żółtym z odcieniem różowego. Pochodzi z Japonii i Korei. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej stosuje się kwiaty – bogate źródło flawonoidów i saponin. Wyciąg z kwiatów leczy podrażnienia skórne i usuwa toksyny, napina i wygładza skórę. Kosmetyki naturalne z wiciokrzewem japońskim działają antyoksydacyjnie i antyrodnikowo przez co zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.  Wiciokrzew japoński jest jadalny i bogaty w wapń, magnez i potas. Można ssać rurkowate kwiaty, które smakują słodko jak miód. W przeszłości winorośle wiciokrzewu często gotowano i jedzono jak warzywa, a kwiaty gotowano w syropie lub umieszczano w puddingach. Nektar z wiciokrzewu jest ulubionym pokarmem kolibrów.