pantenol

D-panthenol

D-panthenol, znany również jako prowitamina B5, to pochodna kwasu pantotenowego, substancji naturalnie występującej w skórze, włosach i paznokciach. Jest składnikiem występujący w wielu produktach kosmetycznych i farmaceutycznych, ze względu na swoje liczne korzyści dla skóry, włosów i paznokci. D-panthenol posiada zdolność do stymulowania procesów regeneracji komórek skóry, co przyspiesza gojenie się skóry uszkodzonej przez np. oparzenia, otarcia, lub podrażnienia. Ze względu na swoje właściwości łagodzące, D-panthenol może być stosowany do łagodzenia podrażnień skóry, zapalenia czy swędzenia, nawet u osób o wrażliwej skórze. D-panthenol może być również stosowany w celu wspomagania procesów gojenia ran i uszkodzeń skóry, dzięki czemu może być stosowany po zabiegach dermatologicznych czy chirurgicznych.

Za naszymi składnikami stoją badania:

Journal of the Society of Cosmetic Chemists, July 2011

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21982351/

 

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy