Naturalne składniki

naszych kosmetyków

Algi filipińskie

Wpływ alg na zdrowie i  urodę doceniany jest  w Azji od tysięcy lat.  Bogate w mikroelementy algi zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, związki jodu, potasu, magnezu, chloru i żelaza, a także aminokwasy.  Są źródłem witamin: A, E, C i B1, B2, B5, B6,...

Aloes

W Indiach występuje pod nazwą „kumari” co oznacza „ziele młodej dziewicy”. Zawiera ponad 200 substancji o intensywnym działaniu kosmetycznym. Skutecznie nawilża skórę, łagodzi podrażnienia i działa przeciwzapalnie.  Reguluje naturalny poziom wilgotności i...

Amla

Emblica officinalis zwana indyjskim agrestem jest tradycyjnie stosowana w Indiach do pielęgnacji i wzmocnienie włosów. Wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów i rozdwajaniu się końcówek. Pielęgnuje skórę głowy działając przeciwzapalnie i...

Ashwagandha

Withania Somnifera potocznie zwana żeń-szeniem indyjskim to jedno z najważniejszych ziół w Ajurwedzie. Posiada właściwości odmładzające, odżywcze, regenerujące i przeciwzapalne. Przygotowywana według tradycyjnych ajurvedyjskich receptur gwarantuje...

Brahmi

Zwane w Indiach Ziołem Łaski w botanice nosi nazwę Bacopa monnieri. Brahmi to jedno z najbardziej znanych ziół stosowanych w medycynie ajurwedyjskiej, między innymi jako skuteczny środek przeciw wypadaniu włosów oraz jako remedium na problemy skórne....

Cassia

Cassia Obovata inaczej Senna to roślina pochodząca z Indii i używana tam jako naturalna odżywka do włosów. Znana także pod nazwą Henna Neutralna (Neutral Henna) nie barwi włosów, ale naprawia ich strukturę, nadaje im lśnienie i miękkość. Ponadto działa...

Cynamon

W czasach starożytnych, a znany był już w Egipcie za czasów faraonów, uważano go za cenniejszy od złota. Obecnie jest powszechnie znany jako przyprawa. Kosmetyki naturalne w Azji często zawierają ten ciekawy składnik. Mało kto wie, że uzyskuje się go z...

Czereśnia japońska

Czereśnia była uprawiana w krajach Azji już 800 lat przed Chrystusem. Ma bardzo dobroczynny wpływ na skórę. Główny składnik czereśni to antocyjany, których zawiera aż 95%. Antocyjany zwiększają nawilżenie skóry o 69%. Chronią ją przed działaniem wolnych...

Glinka kaolin

Biała glinka wydobywana z wnętrza ziemi zwana jest glinką porcelanową. Pierwszy raz ten minerał wydobyto w Chinach w górze Kao-ling. Jest w 100% naturalna, delikatna i o lekkiej konsystencji. Zawiera znaczne ilości krzemianu glinu, który ma właściwości...

Gotu Kola

Centella asiatica  (wąkrota azjatycka) zwana także Gotu Kola to roślina rosnąca na indyjskich mokradłach i stosowana w kosmetyce indyjskiej od tysięcy lat. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, pobudza do syntezy kolagenu i elastyny, powoduje wzrost...

Granat

Jest owocem granatowca właściwego. Zawiera kwas punikowy (Omega-5) występujący tylko w owocach granatu, o silnych właściwościach stymulujących naskórek do odnowy. Bogaty w witaminy C i E, beta-karoten oraz polifenole działa jako naturalny przeciwutleniacz...

Gurdlina Japońska

Roślina ceniona w Ajurwedzie i medycynie chińskiej, traktowana między innymi jako środek na wiele dolegliwości. Rośnie między innymi w Indiach w rejonach górskich. Kosmetyki naturalne wykorzystują głównie jej owoce o pomarańczowym kolorze i zapachu...

Imbir

Nie wiadomo, skąd dokładnie pochodzi. Prawdopodobnie najpierw hodowano go na południu Chin, skąd przewieziono go do Indii. Ze źródeł historycznych wiemy, że w Indiach i Chinach używa się go już od ponad trzech tysięcy lat.  Dzięki bogatej zawartości substancji...

Jaśmin indyjski

Jaśmin pochodzi z Azji. Nazwa wywodzi się od perskiego słowa „yasmin”, które oznacza „dar od boga”. W Indiach i na Sri Lance jaśmin stosowany jest w obrzędach religijnych. Kosze jaśminu stawia się u stóp statuetek bogów. Jaśmin jest również „narodowym”...

Kaskaryla

Croton Eleuteria to małe tropikalne drzewko pochodzące z Indii Zachodnich, którego kwiaty pięknie pachną w okresie kwitnienia i którego kora zawiera oleożywicę bogatą w kwas stearynowy. Kwas ten jest cennym składnikiem kosmetycznym - wypełnia zmarszczki,...

Kokum

Egzotyczne masło otrzymywane z owoców drzewa Garcinia Indica, rosnącego w Indiach, gdzie jest tradycyjnie używane do pielęgnacji skóry. Jest bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo dobrze się wchłania, nie zatyka porów. Regeneruje...

Konjac

Japońska roślina zwana językiem diabła. Zawiera wiele cennych substancji odżywczych dla skóry jak białka, kwasy tłuszczowe, mikroelementy, witaminy A, E, K, C i komplet witamin z grupy B oraz kwas foliowy. Bogaty w polisacharydy, stymuluje proliferację i aktywność...

Kurkuma

Zwana szafranem indyjskim, szeroko stosowana w medycynie ajurwedyjskiej między innymi do gojenia ran, leczenia trądziku, egzemy i łuszczycy. Popularna jako przyprawa, a także jako naturalny środek pielęgnacyjny. Hinduski przygotowują z kurkumy zmieszanej...

Lawsonia

Lawsonia zwana potocznie henną uprawiana jest między innymi w Indiach, Sproszkowane liście lawsonii stosowane są do produkcji barwnika już od czasów Starożytnego Egiptu. Barwiące właściwości wynikają z obecności lawsonu - związku, który naturalnie...

Luffa azjatycka

W Azji uprawiana i spożywana jako popularne warzywo. Po wysuszeniu zwana jest "gąbką roślinną" - ma duży stopień szorstkości i używana jest do szorowania naczyń, czyszczenia ubrań i mycia ciała. Woda lufowa jest popularnym środkiem kosmetycznym w Japonii,...

Masło Shea

Olej roślinny wytwarzany z nasion drzewa z gatunku Masłosz Parka (Butyrospermum parkii). Drzewo owocuje obficie, raz w roku, może żyć do 300 lat. Olej ma postać twardych, białawych bryłek masła, które do konsystencji przekształcają się pod wypływem...

Migdałowiec

Migdałowce pochodzą z Azji Środkowej. Są to krzewy lub niewielkie drzewka przypominające drzewko brzoskwini. Kwitną na biało lub różowo od końca stycznia do początku kwietnia. Z drewna migdałowca wytwarzano berła dla królów. Informacje o ich owocach...

Miłorząb japoński

Według chińskich legend sok z liści miłorzębu daje nadzwyczajną moc i pomaga osiągnąć nieśmiertelność. W Azji nazywa się go boskim drzewem życia. Dzięki mnichom buddyjskim, którzy sadzili miłorzęby wokół swoich klasztorów i świątyń drzewa te pojawiły się...

Morwa biała

Morwa biała w medycynie chińskiej znana jest od tysięcy lat. Najcenniejsze w morwie są jej liście. Ekstrakt  z liści morwy był ulubionym kosmetykiem japońskich gejsz ponieważ hamuje działanie tyrozynazy – enzymu kluczowego dla syntezy melaniny. Dzięki...

Neem

Według legendy powstanie neem zawdzięczamy kropli nektaru nieśmiertelności, która spadła na ziemię z pucharu Lorda Dhanvanthari.  To jedno z najcenniejszych ziół ajurwedy  - indyjskiej medycyny naturalnej. Zwana w Polsce miodłą indyjską ma szerokie...

Orzechy Reetha

Rosną w Indiach i Nepalu na drzewie Sapindus Mukorossi (orzechowiec myjący, mydłowiec). Zawierają naturalne saponiny stanowiące do 15% składu łupinek orzechów. Ich zadaniem jest chronienie drzewa przed owadami, bakteriami czy grzybami. Saponiny te w...

Owies tybetański

Owies przybył do Europy z Azji. Jest bogaty w składniki mineralne i witaminy oraz znaczne ilości krzemu w formie rozpuszczalnej. Zawiera beta glukan i polipeptyd, które przyspieszają odradzanie się komórek, pobudzają metabolizm, odbudowują kolagen i polepszają...

Papaja

Dopiero niedawno naukowcy odkryli właściwości kosmetyczne papai, choć maseczka z surowej papai znana jest z Azji od dawna. Papaję nazywa się tam "owocem długiego życia", a drzewo, na którym rośnie, "drzewem zdrowia". Owoc papai zawiera mnóstwo cennych dla...

Piwonia chińska

Piwonia to królowa kwiatów, która pochodzi z Chin i była tam uprawiana już ponad 2000 lat temu. Pięknie pachnące kwiaty mają działanie przeciwalergiczne, uspakajające i poprawiające krążenie krwi, jednak w kosmetyce najcenniejszy jest korzeń. Korzeń...

Rozmaryn

Rozmaryn pochodzi z Azji Mniejszej, gdzie wierzy się, że jego gałązki zapewniają nowożeńcom szczęście i miłość. Znamy go głównie jako przyprawę do mięs. Olejek rozmarynowy od lat znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, ponieważ posiada...

Róża japońska

Pochodzi ze Wschodniej Azji i już w starożytnej Grecji używano jej do poprawiania urody i utrzymania młodości. Pierwszą wodę różaną sporządzili Persowie w VIII wieku, a później poznano tajniki destylacji olejków różanych. Owoce róży japońskiej są...

Sandałowiec

Sandałowiec rośnie na suchych obszarach subkontynentu indyjskiego i dostarcza jednego z najcenniejszych olejków w kosmetyce. Olejek sandałowy łagodzi zapalenia skóry, pielęgnuje skórę suchą i odwodnioną. Jest afrodyzjakiem. W Indiach to roślina święta -...

Szafran

Szafran jest znany jako najdroższa przyprawa świata. Fioletowe lejkowate kwiaty szafranu kryją w swoim wnętrzu trzy czerwone niteczki – to właśnie najcenniejsza część, która znalazła zastosowanie w świecie kulinarnym i kosmetycznym. Pochodzi z południowo...

Śluz ślimaka

Pozyskiwanie śluzu ze ślimaków nie krzywdzi ich i jest dla nich całkowicie bezpieczne. Śluz to bogate źródło naturalnego kolagenu, elastyny, kwasu glikolowego, allantoiny, witamin i naturalnych antybiotyków. Ma silne działanie naprawcze, regenerujące,...

Trawa Cytrynowa

Roślina od tysięcy lat popularna w Azji i Ameryce Południowej. Wykorzystywana zarówno w kuchni, kosmetyce jak i medycynie. Olejek z trawy cytrynowej ma działanie prozdrowotne jako remedium na bóle głowy, brzucha, środek rozkurczowy, przeciwkaszlowy....

Wiciokrzew japoński

Wiciokrzew japoński to pnącze o kwiatach w kolorze biało-żółtym z odcieniem różowego. Pochodzi z Japonii i Korei. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej stosuje się kwiaty - bogate źródło flawonoidów i saponin. Wyciąg z kwiatów leczy podrażnienia skórne i...

Zielona herbata

Cieszy się wielką popularnością w krajach azjatyckich. Jest źródłem zdrowia i młodości -  bogata w polifenole, kofeinę, taninę, żelazo, wapń, potas oraz witaminy A, C, B, E i K. Zielona herbata ma zbawienny wpływ na nasz wygląd - skutecznie walczy z suchą...

Żeńszeń koreański

Dziko występuje w północno-wschodnich Chinach, na północy Półwyspu Koreańskiego i w Japonii. Jego korzenie cenione były w Azji już 4000 lat temu. Jest bogaty w naturalne substancje korzystne dla skóry takie jak panaksozydy, aminokwasy, witaminy C, B1, B2,...

Żywokost

Występuje w środkowej Azji. Korzeń bogaty jest w alantoinę, alkaloidy i aminokwasy. Alantoina przyspiesza gojenie się tkanek, działa przeciwzapalnie i regenerująco. Wyciąg z korzenia żywokostu działa pielęgnująco na skórę, łagodzi i regeneruje. Znany był...