ekstrakt z kwiatów lotosu

Ekstrakt z kwiatów lotosu

Nymphaea lotus, znana również jako Lotos wodny, to roślina wodna należąca do rodziny Nymphaeaceae. Pochodzi z obszarów tropikalnych i subtropikalnych Azji i Afryki, gdzie występuje naturalnie w stawach, jeziorach i bagnach. W Ajurwedzie, tradycyjnym systemie medycyny indyjskiej, Nymphaea lotus jest ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i kosmetyczne. Znana jako "Kumud" lub "Padma" i wykorzystywana jest w różnych preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Prawie wszystkie części tej rośliny od dawna są spożywane jako żywność i stosowane jako tradycyjne kosmetyki. N. lotos to jedno z najcenniejszych naturalnych źródeł bioaktywnych flawonoidów. Głównymi flawonoidami pochodzącymi z kwiatów N. lotosu są glikozydy flawonolowe, izorhamnetyna-7-O-galaktozyd, izorhamnetyna-7-O-ksylozyd, izorhamnetyna-3-O-ksylozyd, mirycetyna 3-O-galaktozyd, mirycetyna 3′-O -ksylozyd, kwercetyna-3-O-rhamnozyd, kwercetyna-3′-O-ksylozyd i kemferol-3-O-galaktozyd, a także glikozyd chalkonu chalkononaringenino-2″-O-galaktozyd. Flawonoidy są silnymi antyoksydantami, które pomagają neutralizować działanie wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki skóry i przyspieszać proces starzenia się skóry, mogą poprawiać mikrokrążenie, co może przyczynić się do lepszego zaopatrzenia skóry w składniki odżywcze i tlen. Flawonoidy działają także na podrażnienia i niedoskonałości.

Za naszymi składnikami stoją badania:

Department of Pharmacology, Faculty of Science and Department of Pharmaceutical Botany, Faculty of Pharmacy Mahidol University, Bangkok, Thailand

https://tiny.pl/djq7s

 

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy