ekstrakt z szafranu

Ekstrakt z szafranu

Szafran jest znany jako najdroższa przyprawa świata. Fioletowe lejkowate kwiaty szafranu kryją w swoim wnętrzu trzy czerwone niteczki – to właśnie najcenniejsza część, która znalazła zastosowanie w świecie kulinarnym i kosmetycznym. Pochodzi z południowo zachodniej Azji. W Indiach, gdzie szafran się uprawia stosowany jest także jako barwnik, nadający tkaninom kolor od żółtego po czerwony. Szafran znany był już 2300 lat p.n.e. między innymi jako składnik perfum i afrodyzjak. Chętnie używała go Kleopatra w Egipcie. Kosmetyki naturalne z szafranem są wyjątkowe i unikalne. Najnowsze odkrycia naukowe potwierdzają działanie szafranu. Bogaty w karotenoidy, m.in. krocynę i safranal oraz flawonoidy, ma silne działanie antyoksydacyjne przez co stosowany w kosmetykach anti-aging opóźnia proces fotostarzenia się skóry. Badania naukowe potwierdzają także, że szafran skutecznie rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry. Zawarte w nim krocyna, kwercetyna i kemferol hamują aktywność tyrozynazy, enzymu biorącego udział w syntezie melaniny. Szafran zmniejsza również rumień, a także znacząco zwiększa nawilżenie skóry i efektywnie ogranicza utratę wilgoci z naskórka.

Za naszymi składnikami stoją badania:

Current Pharmaceutical Design, 2021

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34544335/

 

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy