shea

Masło shea

Olej roślinny wytwarzany z nasion drzewa z gatunku Masłosz Parka (Butyrospermum parkii). Drzewo owocuje obficie, raz w roku, może żyć do 300 lat. Olej ma postać twardych, białawych bryłek masła, które do konsystencji przekształcają się pod wypływem ciepła. Masło shea zawiera cztery rodzaje kwasów tłuszczowych, poprawia metabolizm komórek oraz ich samoregenerację, a także wpływa na zwiększenie jędrności i sprężystości skóry. Jest doskonale przyswajane przez skórę. Masło shea jest często stosowane w przemyśle kosmetycznym ze względu na dużą zawartość frakcji niezmydlającej się (np. triterpeny, tokoferole, fenole i sterole), która posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Masło Shea (Karite) jest popularnym, naturalnym kosmetykiem do pielęgnacji skóry. Kosmetyki naturalne z masłem shea są obecnie bardzo popularne warto jednak zwracać uwagę na którym miejscu w składzie jest masło shea. Im dalej tym jest go mniej. Dodatkowe badania nad AZS wykazały, że krem ​​zawierający ekstrakt z masła shea miał taką samą skuteczność jak produkt będący prekursorem ceramidów.

Za naszymi składnikami stoją badania:

International Journal of Molecular Sciences, December 2017

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/

Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, November 2017

https://core.ac.uk/download/pdf/234662463.pdf

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy