Mocznik

Mocznik (Urea) to organiczny związek chemiczny, będący produktem przemiany materii białek w organizmach żywych. Jest to bezbarwna, krystaliczna substancja, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Mocznik jest powszechnie stosowany w kosmetyce oraz dermatologii. W kosmetykach stosuje się mocznik syntetyczny, uzyskiwany poprzez chemiczną syntezę. Mocznik jest silnym humektantem, co oznacza, że ma zdolność przyciągania i zatrzymywania wilgoci w skórze. Dzięki temu pomaga w nawilżaniu skóry, poprawiając jej elastyczność i miękkość. Jest szczególnie skuteczny w leczeniu suchej, zrogowaciałej skóry oraz w produktach przeznaczonych do pielęgnacji stóp i dłoni. W wyższych stężeniach mocznik działa jako keratolityk - pomaga złuszczać martwe komórki naskórka, co zapobiega rogowaceniu naskórka i usuwaniu zgrubień na skórze.

Nie znaleziono produktów zawierających ten składnik.

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy