drzewo sandałowe

Olej z drzewa sandałowego

Olejek sandałowy jest pozyskiwany z drewna i korzeni drzewa sandałowego (Santalum album), które jest rodzimym gatunkiem dla Indii oraz niektórych innych regionów Azji Południowo-Wschodniej. Olejek sandałowy jest najczęściej pozyskiwany poprzez destylację parową. Proces ten polega na przepuszczaniu pary wodnej przez rozdrobnione drewno sandałowe, co powoduje uwalnianie olejku. Udowodniono, że olejek sandałowy ma właściwości antyseptyczne, co oznacza, że może pomagać w zapobieganiu infekcjom skórnym. Działa przeciwzapalnie, co czyni go skutecznym w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, takich jak trądzik, egzema i łuszczyca. Te właściwości wynikają z zawartości w olejku β-Santalolu i α-santalolu. α-Santalol to główny składnik olejku sandałowego, stanowiący około 50-60% jego składu. Ma silne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. β-Santalol stanowi około 20-25% olejku. Wspomaga działanie α-santalolu, dodatkowo przyczyniając się do łagodzenia stanów zapalnych i działając przeciwbakteryjnie. Olejek z drzewa sandałowego łagodzi, nawilża, regeneruje skórę. Niedawne badania wykazały, że olejek z drzewa sandałowego chroni skórę przed stresem oksydacyjnym i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Olejek znany jets także ze działania aromaterapeutycznego.

Za naszymi składnikami stoją badania:

Journal of Clinical and Esthetic Dermatology, October 2017

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5749697/

Cosmetics, August 2021

https://tiny.pl/dj67h

Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy