EGZOTYCZNE ŚWIĘTA, CZYLI INDYJSKIE KULKI MOCY

kulki mocy przygotowane według indyjskiej receptury

EGZOTYCZNE ŚWIĘTA, CZYLI INDYJSKIE KULKI MOCY

Święta idą! Uwielbiam je i prywatnie sobie wydłużam, przygotowując się do nich już od pierwszego grudnia. Bo pierniki i pierniczki, gorąca czekolada i herbaty z egzotycznymi przyprawami rozgrzewają w zimowe wieczory nie tylko ciało, ale i duszę! Podobnie jak równie aromatyczny, jak nasze grudniowe wypieki, indyjski świąteczny deser, którym częstuję przyjaciół podczas naszych grudniowych spotkań. Tak, tak – Azja towarzyszy mi nawet podczas Gwiazdki! Oto przepis, który przeniesie Was do Azji i wprowadzi w świąteczny klimat.

SKŁADNIKI:
80g masła klarowanego

125 g mąki z ciecierzycy

120 g cukru trzcinowego

25 g pistacji

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

Płatki kokosowe do posypania

Mleko kokosowe do polania (opcjonalnie)

WYKONANIE 10-12 KULEK:

  1. zmiel na proszek 120 g cukru trzcinowego
  2. posiekaj drobno 25 g pistacji, najlepiej lekko solonych (albo dodaj do zwykłych malutką szczyptę soli).
  3. rozgrzej na patelni 80 g masła klarowanego
  4. Kiedy masło będzie gorące, stale mieszając, powoli wsyp do niego 125 g przesianej mąki z ciecierzycy
  5. zmniejsz ogień i na malutkim mieszaj intensywnie całość, aż nieco się zagęści, a mąka nabierze orzechowego zapachu i złotego koloru. Nie zajmie ci to więcej niż kilka minut.
  6. zdejmij patelnię z ognia i do masy dodaj zmielony cukier trzcinowy i łyżeczkę kardamonu.
  7. Wymieszaj wszystko dobrze i ponownie postaw patelnię na kuchni, by całość lekko się podgrzała. Tylko ostrożnie, żeby cukier się nie skarmelizował, bo pączki wyjdą zbyt twarde!
  8. pistacje wymieszaj z ciastem i odstaw do lekkiego wystudzenia. To ten najtrudniejszy moment ;). Po kwadransie studzenia czas na formowanie kulek.
  9. nabieraj ciasto łyżką i roluj je w dłoniach do uzyskania odpowiedniego kształtu.
  10. Posyp kulki wiórkami kokosowymi i podawaj polane mlekiem kokosowym. Gotowe!

Teraz, gdy podróżowanie jest utrudnione, staram się zaprosić jak najwięcej atmosfery Azji nie tylko do mojej łazienki (w końcu także dlatego stworzyłam Orientanę!), ale i kuchni. Indyjskie kulki laddu nadają się do tego idealnie – pięknie pachną kardamonem i pistacjami i… świetnie smakują polane moim ukochanym mlekiem kokosowym. A do tego przygotowuje się je naprawdę łatwo, na jednej patelni, w niecałe pół godziny – tylko oczekiwanie, aż ostygną, jest trudne, bo chciałoby się je pałaszować natychmiast…

Laddu to rodzaj pączków, przygotowanych najczęściej z którejś z mąk strączkowych, ale też i pszennej, a nawet z wiórków kokosowych – ta ostatnia odmiana stanowiła tradycyjną słodkość, którą przed wyjazdem obdarowywano wojowników i podróżników wyruszających w drogę. Miała przynosić im szczęście i wróżyć bezpieczne osiągnięcie dalekich celów. Czy to nie piękna wróżba także i dla nas?

Lżejszą od kokosowych (i mniej kaloryczną, choć w przypadku laddu o kaloriach mówić nawet nie wypada!) odmianą pączków jest moja ulubiona, przygotowywana na bazie mąki z ciecierzycy. Besan laddu, bo tak nazywa się deser, który dziś Wam przedstawiam, oprócz wysokiej kaloryczności może pochwalić się też, dla równowagi, wysoką wartością odżywczą. I choć nie da się go jeść na co dzień, bo jest dość ciężkostrawny, doceńmy wysoką zawartość białka w mące z cieciorki oraz wartości prozdrowotne pistacji, które są ich drugim ważnym składnikiem. I właściwie ostatnim, bo do smaku potrzebny jest jeszcze tylko cukier trzcinowy, kardamon i… tyle, nie licząc tłuszczu, na którym smaży się indyjskie pączki. W wersji klasycznej jest to masło klarowane i gorąco do jego używania zachęcam, bo nie dość, że ma wspaniały, arcymaślany zapach, to jeszcze wysoką temperaturę dymienia i może być stosowane przez osoby nietolerujące nabiału. Laddu można jednak smażyć także na każdym innym oleju – byle smakowitym, np. kokosowym.

Kiedy goście przyjadą, poinstruuj ich, by nie rzucali się na kuleczki w pierwszej kolejności. Są tak słodkie, że lepiej zostawić je na wielki finał słodkiego przyjęcia. Będzie sukces, gwarantuję! W Indiach laddu cieszą się tak wielkim powodzeniem, że można je kupić nawet mrożone to odsmażenia w domu… Ale to trochę odjęłoby atmosferze świąt uroku, prawda?

Dowiedz się więcej

TONIk do twarzy

Tajemnice Toników do Twarzy: Klucz do Pięknej Skóry Toniki do twarzy to znany od lat element rutyny pielęgnacyjnej, który często nie otrzymuje...

czytaj dalej
TAJLANDIA i SONGRAN

TAJLANDIA i SONGRAN

Tajski Nowy Rok, Songkran, obchodzony jest 13 kwietnia. Znany jest przede wszystkim z Festiwalu Wody, gdzie ludzie obrzucają się wodą na ulicach, co...

czytaj dalej
KOREAŃSKI NOWY ROK

KOREAŃSKI NOWY ROK

Koreański Nowy Rok Seollal, również obchodzony jest według kalendarza księżycowego. To czas pełen unikatowych tradycji i obyczajów, które...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Kontynuuj zakupy