Elementy 0

EGZOTYCZNE ŚWIĘTA, CZYLI INDYJSKIE KULKI MOCY

Święta idą! Uwielbiam je i prywatnie sobie wydłużam, przygotowując się do nich już od pierwszego grudnia. Bo pierniki i pierniczki, gorąca czekolada i herbaty z egzotycznymi przyprawami rozgrzewają w zimowe wieczory nie tylko ciało, ale i duszę! Podobnie jak równie aromatyczny, jak nasze grudniowe wypieki, indyjski świąteczny deser, którym częstuję przyjaciół podczas naszych grudniowych spotkań. Tak, tak – Azja towarzyszy mi nawet podczas Gwiazdki! Oto przepis, który przeniesie Was do Azji i wprowadzi w świąteczny klimat.

SKŁADNIKI:
80g masła klarowanego

125 g mąki z ciecierzycy

120 g cukru trzcinowego

25 g pistacji

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

Płatki kokosowe do posypania

Mleko kokosowe do polania (opcjonalnie)

WYKONANIE 10-12 KULEK:

  1. zmiel na proszek 120 g cukru trzcinowego
  2. posiekaj drobno 25 g pistacji, najlepiej lekko solonych (albo dodaj do zwykłych malutką szczyptę soli).
  3. rozgrzej na patelni 80 g masła klarowanego
  4. Kiedy masło będzie gorące, stale mieszając, powoli wsyp do niego 125 g przesianej mąki z ciecierzycy
  5. zmniejsz ogień i na malutkim mieszaj intensywnie całość, aż nieco się zagęści, a mąka nabierze orzechowego zapachu i złotego koloru. Nie zajmie ci to więcej niż kilka minut.
  6. zdejmij patelnię z ognia i do masy dodaj zmielony cukier trzcinowy i łyżeczkę kardamonu.
  7. Wymieszaj wszystko dobrze i ponownie postaw patelnię na kuchni, by całość lekko się podgrzała. Tylko ostrożnie, żeby cukier się nie skarmelizował, bo pączki wyjdą zbyt twarde!
  8. pistacje wymieszaj z ciastem i odstaw do lekkiego wystudzenia. To ten najtrudniejszy moment ;). Po kwadransie studzenia czas na formowanie kulek.
  9. nabieraj ciasto łyżką i roluj je w dłoniach do uzyskania odpowiedniego kształtu.
  10. Posyp kulki wiórkami kokosowymi i podawaj polane mlekiem kokosowym. Gotowe!

Teraz, gdy podróżowanie jest utrudnione, staram się zaprosić jak najwięcej atmosfery Azji nie tylko do mojej łazienki (w końcu także dlatego stworzyłam Orientanę!), ale i kuchni. Indyjskie kulki laddu nadają się do tego idealnie – pięknie pachną kardamonem i pistacjami i… świetnie smakują polane moim ukochanym mlekiem kokosowym. A do tego przygotowuje się je naprawdę łatwo, na jednej patelni, w niecałe pół godziny – tylko oczekiwanie, aż ostygną, jest trudne, bo chciałoby się je pałaszować natychmiast…

Laddu to rodzaj pączków, przygotowanych najczęściej z którejś z mąk strączkowych, ale też i pszennej, a nawet z wiórków kokosowych – ta ostatnia odmiana stanowiła tradycyjną słodkość, którą przed wyjazdem obdarowywano wojowników i podróżników wyruszających w drogę. Miała przynosić im szczęście i wróżyć bezpieczne osiągnięcie dalekich celów. Czy to nie piękna wróżba także i dla nas?

Lżejszą od kokosowych (i mniej kaloryczną, choć w przypadku laddu o kaloriach mówić nawet nie wypada!) odmianą pączków jest moja ulubiona, przygotowywana na bazie mąki z ciecierzycy. Besan laddu, bo tak nazywa się deser, który dziś Wam przedstawiam, oprócz wysokiej kaloryczności może pochwalić się też, dla równowagi, wysoką wartością odżywczą. I choć nie da się go jeść na co dzień, bo jest dość ciężkostrawny, doceńmy wysoką zawartość białka w mące z cieciorki oraz wartości prozdrowotne pistacji, które są ich drugim ważnym składnikiem. I właściwie ostatnim, bo do smaku potrzebny jest jeszcze tylko cukier trzcinowy, kardamon i… tyle, nie licząc tłuszczu, na którym smaży się indyjskie pączki. W wersji klasycznej jest to masło klarowane i gorąco do jego używania zachęcam, bo nie dość, że ma wspaniały, arcymaślany zapach, to jeszcze wysoką temperaturę dymienia i może być stosowane przez osoby nietolerujące nabiału. Laddu można jednak smażyć także na każdym innym oleju – byle smakowitym, np. kokosowym.

Kiedy goście przyjadą, poinstruuj ich, by nie rzucali się na kuleczki w pierwszej kolejności. Są tak słodkie, że lepiej zostawić je na wielki finał słodkiego przyjęcia. Będzie sukces, gwarantuję! W Indiach laddu cieszą się tak wielkim powodzeniem, że można je kupić nawet mrożone to odsmażenia w domu… Ale to trochę odjęłoby atmosferze świąt uroku, prawda?

Anna Wasilewska
To właśnie Ona stoi za marką Orientana! Stworzyła unikalny koncept kosmetyków naturalnych, który udoskonala wraz z każdym kolejnym nowym produktem! Podróżuje po Azji poszukując wyjątkowych roślin, akceptuje receptury, kreuje nowości, produkuje, negocjuje, nadzoruje…uff! I wciąż jest pełna energii i zapału, by Orientana rosła w siłę!

dowiedz się więcej

RETINOL H10 I CERAMIDY RAZEM CZY OSOBNO?

RETINOL H10 I CERAMIDY RAZEM CZY OSOBNO?

Seria dwóch specjalistycznych serów do twarzy ADVANCED SKIN zawierających ekstrakt z reishi to idealne uzupełnienie serii ORIENTANA REISHI. Oba świetnie komponują sięz kremami i boosterami, ale warto wiedzieć, że również nawzajem wzmacniają swoje działanie i stanowią...

czytaj dalej
RETINOL H10 – sekret pięknej cery

RETINOL H10 – sekret pięknej cery

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak osiągnąć idealną cerę, wolną od zmarszczek i przebarwień? Odpowiedź może leżeć w retinolu H10, organicznym związku chemicznym będącym jedną z form witaminy A. Retinoidy to prawdziwy sekret zdrowej i młodej skóry, który...

czytaj dalej
O co chodzi z pH skóry?

O co chodzi z pH skóry?

Co to jest pH? Wartość pH roztworu jest wskazywana na skali numerycznej od 0 do 14. Wszystko poniżej 7 (czyli pH neutralne) uważa się za kwaśne, natomiast wszystko o pH większym niż 7 uważa się za zasadowe. Ważne jest, aby wiedzieć, że chociaż różnice między...

czytaj dalej
Ceramidy – klucz do mocnej skóry

Ceramidy – klucz do mocnej skóry

Dlaczego ceramidy są kluczowe dla zdrowia skóry? Ceramidy, naturalne lipidy, są niezbędnym elementem naszej skóry, gdzie pełnią ważną role dla jej nawilżenia i elastyczności. Te kluczowe składniki występują w wysoko ocenianym serum marki Orientana, w którym tworzą...

czytaj dalej
Jak odbudować barierę skórną?

Jak odbudować barierę skórną?

Czy wiesz, jak ważną rolę odgrywa bariera hydrolipidowa skóry? Jej rola to nie tylko ochrona, ale pełni ważną funkcję w procesie zachowania zdrowia i integralności skóry, co wpływa bezpośrednio na jej wygląd. Funkcje bariery hydrolipidowej Bariera hydrolipidowa skóry...

czytaj dalej
Filtry a witamina D ☀

Filtry a witamina D ☀

Czy kremy z filtrem faktycznie blokują syntezę witaminy D? Dowiedz się, jakie jest rzeczywiste oddziaływanie filtrów przeciwsłonecznych na witaminę D i dlaczego suplementacja może być konieczna. Filtry przeciwsłoneczne a synteza witaminy D - prawda i mity Ostatnio w...

czytaj dalej
Kosmetyki naturalne – daktyl

Kosmetyki naturalne – daktyl

Ekstrakt z daktyli to naturalny składnik pozyskiwany z owoców palmy daktylowej (Phoenix dactylifera). Daktyle są uprawiane i spożywane od tysięcy lat i są powszechnie znane ze swojego słodkiego smaku i wartości odżywczych. Niedawno przemysł kosmetyczny dostrzegł...

czytaj dalej
Kremy z filtrem: prawda o wchłanianiu i bezpieczeństwie

Kremy z filtrem: prawda o wchłanianiu i bezpieczeństwie

Czy kremy z filtrem rzeczywiście wchłaniają się do krwi? Dowiedz się, jak działa ochrona przeciwsłoneczna i czy kremy z filtrem są bezpieczne dla zdrowia. Analiza różnych rodzajów filtrów i ich wpływu na organizm. Dezinformacja o kremach z filtrem i wchłanianiu do...

czytaj dalej
Jak zrobić ładny zapach w domu?

Jak zrobić ładny zapach w domu?

Niektórzy mówią, że dom to miejsce, w którym nie trzeba wciągać brzucha 🙂 To prawda! Twój dom powinien być dla Ciebie i Twoich bliskim azylem, ostoją i bezpiecznym portem, do którego możesz wrócić po życiowych burzach. Często zapytani, co wspominamy najlepiej z...

czytaj dalej
Jak dobieraliśmy składniki do poszczególnych produktów?

Jak dobieraliśmy składniki do poszczególnych produktów?

Tworząc serię Hello Daktyl przeznaczoną dla każdej grupy wiekowej (ANY AGE) oraz dla właściwie każdego typu cery (ALL TYPE), wzięliśmy pod uwagę wielozadaniowość i uniwersalność produktów oraz ukierunkowane działanie substancji aktywnych. Zastanowiliśmy się, w jaki...

czytaj dalej
Jak oglądać Azję? część 3.

Jak oglądać Azję? część 3.

Na pewno słyszeliście o indyjskim święcie kolorów Holi. To kwintesencja barwnej Azji! Obchodzone jest w lutym lub marcu na powitanie wiosny i symbolizuje zwycięstwo światła nad mrokiem oraz dobra nad złem. Po wieczornej zabawie przy ognisku kolejnego dnia odbywa się...

czytaj dalej
Jak oglądać Azję? część 2.

Jak oglądać Azję? część 2.

W Tajlandii urzekły mnie szczególnie dwie słynne budowle - kapiący złotem Wielki Pałac i misternie zdobiona świątynia Wat Pho ze słynnym, złotym posągiem odpoczywającego Buddy. Leżący Budda ma (uwaga!) aż 15 metrów wysokości i 46 metrów długości! Trudno tę figurę...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Brakuje 99.00  złotych do darmowej dostawy
Wróć do zakupów
0