Elementy 0

EGZOTYCZNE ŚWIĘTA, CZYLI INDYJSKIE KULKI MOCY

Święta idą! Uwielbiam je i prywatnie sobie wydłużam, przygotowując się do nich już od pierwszego grudnia. Bo pierniki i pierniczki, gorąca czekolada i herbaty z egzotycznymi przyprawami rozgrzewają w zimowe wieczory nie tylko ciało, ale i duszę! Podobnie jak równie aromatyczny, jak nasze grudniowe wypieki, indyjski świąteczny deser, którym częstuję przyjaciół podczas naszych grudniowych spotkań. Tak, tak – Azja towarzyszy mi nawet podczas Gwiazdki! Oto przepis, który przeniesie Was do Azji i wprowadzi w świąteczny klimat.

SKŁADNIKI:
80g masła klarowanego

125 g mąki z ciecierzycy

120 g cukru trzcinowego

25 g pistacji

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

Płatki kokosowe do posypania

Mleko kokosowe do polania (opcjonalnie)

WYKONANIE 10-12 KULEK:

  1. zmiel na proszek 120 g cukru trzcinowego
  2. posiekaj drobno 25 g pistacji, najlepiej lekko solonych (albo dodaj do zwykłych malutką szczyptę soli).
  3. rozgrzej na patelni 80 g masła klarowanego
  4. Kiedy masło będzie gorące, stale mieszając, powoli wsyp do niego 125 g przesianej mąki z ciecierzycy
  5. zmniejsz ogień i na malutkim mieszaj intensywnie całość, aż nieco się zagęści, a mąka nabierze orzechowego zapachu i złotego koloru. Nie zajmie ci to więcej niż kilka minut.
  6. zdejmij patelnię z ognia i do masy dodaj zmielony cukier trzcinowy i łyżeczkę kardamonu.
  7. Wymieszaj wszystko dobrze i ponownie postaw patelnię na kuchni, by całość lekko się podgrzała. Tylko ostrożnie, żeby cukier się nie skarmelizował, bo pączki wyjdą zbyt twarde!
  8. pistacje wymieszaj z ciastem i odstaw do lekkiego wystudzenia. To ten najtrudniejszy moment ;). Po kwadransie studzenia czas na formowanie kulek.
  9. nabieraj ciasto łyżką i roluj je w dłoniach do uzyskania odpowiedniego kształtu.
  10. Posyp kulki wiórkami kokosowymi i podawaj polane mlekiem kokosowym. Gotowe!

Teraz, gdy podróżowanie jest utrudnione, staram się zaprosić jak najwięcej atmosfery Azji nie tylko do mojej łazienki (w końcu także dlatego stworzyłam Orientanę!), ale i kuchni. Indyjskie kulki laddu nadają się do tego idealnie – pięknie pachną kardamonem i pistacjami i… świetnie smakują polane moim ukochanym mlekiem kokosowym. A do tego przygotowuje się je naprawdę łatwo, na jednej patelni, w niecałe pół godziny – tylko oczekiwanie, aż ostygną, jest trudne, bo chciałoby się je pałaszować natychmiast…

Laddu to rodzaj pączków, przygotowanych najczęściej z którejś z mąk strączkowych, ale też i pszennej, a nawet z wiórków kokosowych – ta ostatnia odmiana stanowiła tradycyjną słodkość, którą przed wyjazdem obdarowywano wojowników i podróżników wyruszających w drogę. Miała przynosić im szczęście i wróżyć bezpieczne osiągnięcie dalekich celów. Czy to nie piękna wróżba także i dla nas?

Lżejszą od kokosowych (i mniej kaloryczną, choć w przypadku laddu o kaloriach mówić nawet nie wypada!) odmianą pączków jest moja ulubiona, przygotowywana na bazie mąki z ciecierzycy. Besan laddu, bo tak nazywa się deser, który dziś Wam przedstawiam, oprócz wysokiej kaloryczności może pochwalić się też, dla równowagi, wysoką wartością odżywczą. I choć nie da się go jeść na co dzień, bo jest dość ciężkostrawny, doceńmy wysoką zawartość białka w mące z cieciorki oraz wartości prozdrowotne pistacji, które są ich drugim ważnym składnikiem. I właściwie ostatnim, bo do smaku potrzebny jest jeszcze tylko cukier trzcinowy, kardamon i… tyle, nie licząc tłuszczu, na którym smaży się indyjskie pączki. W wersji klasycznej jest to masło klarowane i gorąco do jego używania zachęcam, bo nie dość, że ma wspaniały, arcymaślany zapach, to jeszcze wysoką temperaturę dymienia i może być stosowane przez osoby nietolerujące nabiału. Laddu można jednak smażyć także na każdym innym oleju – byle smakowitym, np. kokosowym.

Kiedy goście przyjadą, poinstruuj ich, by nie rzucali się na kuleczki w pierwszej kolejności. Są tak słodkie, że lepiej zostawić je na wielki finał słodkiego przyjęcia. Będzie sukces, gwarantuję! W Indiach laddu cieszą się tak wielkim powodzeniem, że można je kupić nawet mrożone to odsmażenia w domu… Ale to trochę odjęłoby atmosferze świąt uroku, prawda?

Anna Wasilewska
To właśnie Ona stoi za marką Orientana! Stworzyła unikalny koncept kosmetyków naturalnych, który udoskonala wraz z każdym kolejnym nowym produktem! Podróżuje po Azji poszukując wyjątkowych roślin, akceptuje receptury, kreuje nowości, produkuje, negocjuje, nadzoruje…uff! I wciąż jest pełna energii i zapału, by Orientana rosła w siłę!

dowiedz się więcej

Trądzik czy to nie trądzik?

Trądzik czy to nie trądzik?

Mam trądzik co dalej? Leczenie dermatologiczne często jest niezbędne, zwłaszcza gdy objawy są bardzo nasilone. Warto pamiętać też o tym że prawidłowa pielęgnacja jest w stanie też wiele poprawić, a nawet przyspieszyć leczenie, niwelować suchość wywołaną lekami,...

czytaj dalej
28 sposobów dla Ciebie

28 sposobów dla Ciebie

Specjalnie na Wasze życzenie stworzyliśmy multifunkcyjne masło do ciała, twarzy i włosów. Masło w 100% naturalne, jest mocno odżywcze i doskonale regeneruje. Poniżej przedstawiam Wam w jaki sposób stosować masło aby skorzystać z jego multifunkcyjnej roli. Masło ma...

czytaj dalej
Esencja czy Booster?

Esencja czy Booster?

To pytanie, które często się pojawia na naszym Instagramie, dlatego spieszę z odpowiedzią. Jeśli znasz kogoś, kto zastanawiał się nad tym wyborem to podeślij mu ten wpis 😊 (SERIO) Wybór nie jest prosty, dlatego podzieliłam wpis na kilka punktów: działanie,...

czytaj dalej
Gomasio – sól z Japonii bliska ajurwedzie

Gomasio – sól z Japonii bliska ajurwedzie

W kuchni, tak jak w życiu, inspiruje mnie Azja - to pewnie już zauważyliście :). Najbliższe są mi receptury ajurwedy, ale z ciekawością przyglądam się także chińskiej kuchni pięciu przemian oraz pochodzącym z Japonii przepisom makrobiotycznym. To zadziwiające, jak...

czytaj dalej
Mango lassi: złoto Indii

Mango lassi: złoto Indii

Mango lassi, słynny indyjski koktajl, to jeden z najważniejszych towarów eksportowych Indii. Na świecie zrobił karierę porównywalną chyba tylko z popularnością filmów Bollywood, jogi i chicken tikka masala! Nic dziwnego - to przepyszny, zdrowy napój, który równie...

czytaj dalej
Weekendowe śniadanie? Matcha, szach i mat!

Weekendowe śniadanie? Matcha, szach i mat!

Uwielbiam leniwe, niespieszne, długie weekendowe śniadania. W towarzystwie domowników lub przyjaciół-rannych ptaszków, czasem jeszcze w piżamie, a zawsze z dużym dzbankiem kawy lub naparu z ulubionych ziół. I często na słodko, bo w końcu kiedy, jeśli nie w weekend,...

czytaj dalej
Smoothie z papai: smak Azji

Smoothie z papai: smak Azji

Znasz ją na pewno: soczysta, lekko słodka, z delikatną kwaskową nutą, o pięknym, pomarańczowym kolorze. Papaja jest symbolem egzotycznych rozkoszy podniebienia, ale też zdrowia i witalności - no i jest bardzo #instafriendly ;)! My w Orientana kochamy ją też za jej...

czytaj dalej
CZYM SĄ MANTRY KOSMETYCZNE?

CZYM SĄ MANTRY KOSMETYCZNE?

Jesteśmy marką mocno zakorzenioną w Azji. W Orientana czerpiemy z orientu to, co najlepsze, jak mądrość medycyny naturalnej, która jest obecna w naszych recepturach głównie za sprawą azjatyckich składników roślinnych. Inspirujemy się kompletną pielęgnacją, typową dla...

czytaj dalej
GLINKA KOSMETYCZNA NIE TYLKO DO OCZYSZCZANIA CERY

GLINKA KOSMETYCZNA NIE TYLKO DO OCZYSZCZANIA CERY

Oczyszczanie maskami z glinki staje się coraz bardziej popularne, co bardzo nas cieszy bo mają wspaniałe działanie i są w pełni naturalne! W naszej ofercie znajdziesz maseczki glinkowe, które nie tylko doskonale oczyszczają ale także mają działanie pielęgnacyjne. Są...

czytaj dalej
Złote mleko – legenda z Indii

Złote mleko – legenda z Indii

W Indiach zna je każda mama, bo wszystkie podają je dzieciom, kiedy niedomagają… właściwie z dowolnego powodu. W Europie też jest coraz bardziej popularne, a w chłodne miesiące robi prawdziwą furorę, bo wzmacnia odporność, rozgrzewa, leczy drobne infekcje - no i jest...

czytaj dalej
CZEGO SIĘ NAPIJESZ ? JESIENNE TRIO Z AZJI

CZEGO SIĘ NAPIJESZ ? JESIENNE TRIO Z AZJI

Lato jest już tylko wspomnieniem. Zrobiło się chłodno, wróciliśmy do zwykłego, napiętego grafiku zajęć… i, stając na wadze, dochodzimy do wniosku, że czas zapłacić za żywieniowe wakacyjne grzeszki ;). Niestety, wraz z latem nie odeszło zagrożenie związane z...

czytaj dalej
BOTANICZNE SKŁADNIKI SZAMPONÓW

BOTANICZNE SKŁADNIKI SZAMPONÓW

JAK W SPOSÓB NATURALNY I CAŁKOWICIE BEZPIECZNY ZADBAĆ O KONDYCJĘ WŁOSÓW Czy zastanawiałaś się, kiedykolwiek nad tym, jak ważny jest odpowiedni i w pełni naturalny skład szamponów, które wybierasz do pielęgnacji skóry głowy i włosów? Świadomość tego, jakie składniki...

czytaj dalej
Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0
instagram Pinterest Facebook YouTube