Gomasio – sól z Japonii bliska ajurwedzie

W kuchni, tak jak w życiu, inspiruje mnie Azja – to pewnie już zauważyliście :). Najbliższe są mi receptury ajurwedy, ale z ciekawością przyglądam się także chińskiej kuchni pięciu przemian oraz pochodzącym z Japonii przepisom makrobiotycznym. To zadziwiające, jak wiele miewają ze sobą wspólnego!

Na pewno zauważyliście też, że równie ważne, jak orientalne smaki, naturalne pochodzenie żywności i jej prozdrowotne właściwości, są dla mnie… łatwość i krótki czas przygotowania dań. Jestem bardzo zajęta – nie mam wielu godzin na poszukiwanie egzotycznych składników w sklepach ani gotowanie skomplikowanych potraw, choć bardzo to lubię. Dlatego egzotyczne przepisy, które stosuję w mojej kuchni, muszą być ekspresowe, zdrowe i… możliwie wielofunkcyjne, bo często przygotowuję więcej jedzenia na zapas, by potem wykorzystać je przy najbliższej okazji. W mojej kuchni nic się nie marnuje!

Właśnie chcąc ocalić od wyrzucenia zapas uprażonego sezamu, który pozostał mi po japońskiej kolacji z przyjaciółmi, przypomniałam sobie o przywiezionym mi przez przyjaciółkę z Japonii przepisie na gomasio, czyli sól sezamową. Jest pyszna, bogata w składniki odżywcze, błyskawiczna w przygotowaniu i niestety mało znana w Polsce. A tak łatwa do zrobienia, że pomyślałam, że koniecznie trzeba to zmienić! W końcu wszyscy zbyt dużo solimy – badania wskazują, że to właśnie sól jest ulubioną przyprawą Polaków, tymczasem nie powinniśmy spożywać jej więcej niż 5 g dziennie. Niestety, czai się przecież także w pieczywie, wędlinach, serach… a przecież solniczka stoi na stole niemal w każdym domu. Dorzućmy do niej sezam, a będzie dużo zdrowiej. I, przekonacie się, pyszniej!

Najpierw jednak słówko o makrobiotyce. To model żywienia, który w pierwszej połowie XX wieku sformalizował i opisał Japończyk George Ohsawa. Bazuje na tradycyjnym japońskim sposobie żywienia z okresu Edo i ma na celu zrównoważenie w pożywieniu energii jin i jang, co służyć ma wzmocnieniu zdrowia i zbudowaniu sił witalnych organizmu. Makrobiotyka jest skomplikowana podobnie jak ajurweda, ale w niektórych swoich założeniach bardzo z nią zbieżna. Dziś zaczerpniemy z niej przyprawę, która sprawdzi się nie tylko w egzotycznych potrawach, ale i w tradycyjnej kuchni polskiej.  

Gomasio to inaczej sól sezamowa – a raczej sezam z (większym lub mniejszym) dodatkiem soli. Jest słona, ale i intrygująco orzechowa i niezwykle wzbogaca smak wszystkiego, do czego ją dodamy. Znane nam dania zyskają z nią zupełnie nowe oblicze! A my zyskamy zdrowotnie – nie tylko spożyjemy mniej soli, ale i więcej dobroczynnego sezamu. Jest chociażby bogatym źródłem potrzebnego nam cynku (prawie 8 mg/100 g!) i wapnia, a także ważnego dla zdrowia aminokwasu tyrozyny.

Jak zrobić to cudo? Jak zawsze u mnie w kuchni – bardzo łatwo i szybko! Do przygotowania gomasio potrzebujesz jedynie sezamu i soli. Ważna jest ich proporcja, która powinna wynosić pięć, sześć, a nawet dziesięć części sezamu do jednej części soli. Idealną dla siebie ilość wypracujesz samodzielnie, dopasowując ją do swoich preferencji smakowych. Ja podpowiadam, że gomasio jest przepyszne w każdej wersji! 

Co dalej? Wybraną ilość sezamu upraż na suchej patelni przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, aż nasiona zaczną trzaskać, lekko podskakiwać i pięknie, apetycznie pachnieć. Następnie przesyp je z patelni na talerz, by szybciej wystygły, i wymieszaj z solą kuchenną. Całość zmiel w blenderze lub młynku do kawy na miałki proszek. Gotowe!

Oczywiście, przepis możesz modyfikować. Przyprawa będzie też pyszna, jeśli dodasz do niej odrobinę nasion słonecznika albo kolendry, prażonych wodorostów, kminu albo pieprzu. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. I sprawdź, jak będzie smakować z produktami, które zwykle po prostu solisz!

Anna Wasilewska
To właśnie Ona stoi za marką Orientana! Stworzyła unikalny koncept kosmetyków naturalnych, który udoskonala wraz z każdym kolejnym nowym produktem! Podróżuje po Azji poszukując wyjątkowych roślin, akceptuje receptury, kreuje nowości, produkuje, negocjuje, nadzoruje…uff! I wciąż jest pełna energii i zapału, by Orientana rosła w siłę!

dowiedz się więcej

Czy warto stosować SPF na co dzień?

Czy warto stosować SPF na co dzień?

Wśród konsumentek i konsumentów w Polsce, jak i w całej Europie rośnie świadomość o fotostarzeniu skóry i o tym, dlaczego bardzo ważna jest ochrona przeciwsłoneczna. Nie ma wątpliwości, że najskuteczniejszym sposobem, by ochronić skórę przed przedwczesnym starzeniem...

czytaj dalej
7 dniowe wyzwanie

7 dniowe wyzwanie

Współczesny świat wymusza na nas życie w ciągłym biegu. Każdy z nas ma dużo spraw do załatwienia, terminów do dotrzymania i na wszystko brakuje nam czasu. Często nie zastanawiamy się nawet tak naprawdę dokąd pędzimy i czy naprawdę cel jest wart takich poświęceń....

czytaj dalej
Wysoka ochrona przeciwsłoneczna

Wysoka ochrona przeciwsłoneczna

W przeszłości uważano, że ekspozycja na słońce jest zdrową korzyścią płynącą z aktywności na świeżym powietrzu oraz zapewniała atrakcyjny, opalony kolor skóry. Dziś wiemy jednak, jak wiele niezdrowych skutków niesie za sobą ekspozycja skóry na promieniowanie...

czytaj dalej
Składniki aktywne kremu BB Orientana

Składniki aktywne kremu BB Orientana

Kremy BB Orientana oprócz ujednolicania kolorytu cery oraz ochrony przed promieniowaniem UVB charakteryzują się wyjątkowym działaniem pielęgnacyjnym. Ekstrakt z żeń-szenia wraz z witaminą E wspomagają walkę z oznakami upływającego czasu, a naturalne biopolimery...

czytaj dalej
Co to jest krem BB? Poznaj nowość Orientana

Co to jest krem BB? Poznaj nowość Orientana

Kremy BB – historia Skrót „BB” pochodzi z języka angielskiego i oznacza „Blemish Balm”, czyli w wolnym tłumaczeniu „balsam na skazy”. Ta enigmatyczna nazwa wywodzi się z historii tego ciekawego kosmetyku, którą opowiemy poniżej. Niemiecka dermatolożka (tak – kremy BB...

czytaj dalej
ORIENTANA POMAGA 2021

ORIENTANA POMAGA 2021

W Orientana mamy swój system wartości, który obejmuje nie tylko kształtowanie postaw ekologicznych, ale również niesienie pomocy potrzebującym. Chętnie angażujemy się w akcje charytatywne, bo czujemy taką potrzebę - zarówno jako firma jak i indywidualnie robią to nasi...

czytaj dalej
NAGRODY DLA KOSMETYKÓW Z REISHI w 2021r.

NAGRODY DLA KOSMETYKÓW Z REISHI w 2021r.

Wiemy, że wiele z Was pokochało już kosmetyki bazujące na azjatyckim grzybku REISHI. Piszecie do nas, że nie wyobrażacie sobie już pielęgnacji bez kremów czy boosterów z tym składnikiem. Bardzo cieszy nas także fakt, że efekty przeciwstarzeniowe kremów widoczne są...

czytaj dalej
NOWOŚCI W ORIENTANA 2021

NOWOŚCI W ORIENTANA 2021

2021 rok był dla nas wyjątkowy. Oferta Orientana powiększyła się aż o 12 nowych kosmetyków naturalnych! Wszystkie nowości pakujemy w ekologiczne opakowania – szkło, papier lub recyklingowany plastik i tam, gdzie tylko można staramy się unikać dodatkowych papierowych...

czytaj dalej
Trądzik czy to nie trądzik?

Trądzik czy to nie trądzik?

Mam trądzik co dalej? Leczenie dermatologiczne często jest niezbędne, zwłaszcza gdy objawy są bardzo nasilone. Warto pamiętać też o tym że prawidłowa pielęgnacja jest w stanie też wiele poprawić, a nawet przyspieszyć leczenie, niwelować suchość wywołaną lekami,...

czytaj dalej
28 sposobów dla Ciebie

28 sposobów dla Ciebie

Specjalnie na Wasze życzenie stworzyliśmy multifunkcyjne masło do ciała, twarzy i włosów. Masło w 100% naturalne, jest mocno odżywcze i doskonale regeneruje. Poniżej przedstawiam Wam w jaki sposób stosować masło aby skorzystać z jego multifunkcyjnej roli. Masło ma...

czytaj dalej
Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0
instagram Pinterest Facebook YouTube