Elementy 0

Gomasio – sól z Japonii bliska ajurwedzie

W kuchni, tak jak w życiu, inspiruje mnie Azja – to pewnie już zauważyliście :). Najbliższe są mi receptury ajurwedy, ale z ciekawością przyglądam się także chińskiej kuchni pięciu przemian oraz pochodzącym z Japonii przepisom makrobiotycznym. To zadziwiające, jak wiele miewają ze sobą wspólnego!

Na pewno zauważyliście też, że równie ważne, jak orientalne smaki, naturalne pochodzenie żywności i jej prozdrowotne właściwości, są dla mnie… łatwość i krótki czas przygotowania dań. Jestem bardzo zajęta – nie mam wielu godzin na poszukiwanie egzotycznych składników w sklepach ani gotowanie skomplikowanych potraw, choć bardzo to lubię. Dlatego egzotyczne przepisy, które stosuję w mojej kuchni, muszą być ekspresowe, zdrowe i… możliwie wielofunkcyjne, bo często przygotowuję więcej jedzenia na zapas, by potem wykorzystać je przy najbliższej okazji. W mojej kuchni nic się nie marnuje!

Właśnie chcąc ocalić od wyrzucenia zapas uprażonego sezamu, który pozostał mi po japońskiej kolacji z przyjaciółmi, przypomniałam sobie o przywiezionym mi przez przyjaciółkę z Japonii przepisie na gomasio, czyli sól sezamową. Jest pyszna, bogata w składniki odżywcze, błyskawiczna w przygotowaniu i niestety mało znana w Polsce. A tak łatwa do zrobienia, że pomyślałam, że koniecznie trzeba to zmienić! W końcu wszyscy zbyt dużo solimy – badania wskazują, że to właśnie sól jest ulubioną przyprawą Polaków, tymczasem nie powinniśmy spożywać jej więcej niż 5 g dziennie. Niestety, czai się przecież także w pieczywie, wędlinach, serach… a przecież solniczka stoi na stole niemal w każdym domu. Dorzućmy do niej sezam, a będzie dużo zdrowiej. I, przekonacie się, pyszniej!

Najpierw jednak słówko o makrobiotyce. To model żywienia, który w pierwszej połowie XX wieku sformalizował i opisał Japończyk George Ohsawa. Bazuje na tradycyjnym japońskim sposobie żywienia z okresu Edo i ma na celu zrównoważenie w pożywieniu energii jin i jang, co służyć ma wzmocnieniu zdrowia i zbudowaniu sił witalnych organizmu. Makrobiotyka jest skomplikowana podobnie jak ajurweda, ale w niektórych swoich założeniach bardzo z nią zbieżna. Dziś zaczerpniemy z niej przyprawę, która sprawdzi się nie tylko w egzotycznych potrawach, ale i w tradycyjnej kuchni polskiej.  

Gomasio to inaczej sól sezamowa – a raczej sezam z (większym lub mniejszym) dodatkiem soli. Jest słona, ale i intrygująco orzechowa i niezwykle wzbogaca smak wszystkiego, do czego ją dodamy. Znane nam dania zyskają z nią zupełnie nowe oblicze! A my zyskamy zdrowotnie – nie tylko spożyjemy mniej soli, ale i więcej dobroczynnego sezamu. Jest chociażby bogatym źródłem potrzebnego nam cynku (prawie 8 mg/100 g!) i wapnia, a także ważnego dla zdrowia aminokwasu tyrozyny.

Jak zrobić to cudo? Jak zawsze u mnie w kuchni – bardzo łatwo i szybko! Do przygotowania gomasio potrzebujesz jedynie sezamu i soli. Ważna jest ich proporcja, która powinna wynosić pięć, sześć, a nawet dziesięć części sezamu do jednej części soli. Idealną dla siebie ilość wypracujesz samodzielnie, dopasowując ją do swoich preferencji smakowych. Ja podpowiadam, że gomasio jest przepyszne w każdej wersji! 

Co dalej? Wybraną ilość sezamu upraż na suchej patelni przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, aż nasiona zaczną trzaskać, lekko podskakiwać i pięknie, apetycznie pachnieć. Następnie przesyp je z patelni na talerz, by szybciej wystygły, i wymieszaj z solą kuchenną. Całość zmiel w blenderze lub młynku do kawy na miałki proszek. Gotowe!

Oczywiście, przepis możesz modyfikować. Przyprawa będzie też pyszna, jeśli dodasz do niej odrobinę nasion słonecznika albo kolendry, prażonych wodorostów, kminu albo pieprzu. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. I sprawdź, jak będzie smakować z produktami, które zwykle po prostu solisz!

Anna Wasilewska
To właśnie Ona stoi za marką Orientana! Stworzyła unikalny koncept kosmetyków naturalnych, który udoskonala wraz z każdym kolejnym nowym produktem! Podróżuje po Azji poszukując wyjątkowych roślin, akceptuje receptury, kreuje nowości, produkuje, negocjuje, nadzoruje…uff! I wciąż jest pełna energii i zapału, by Orientana rosła w siłę!

dowiedz się więcej

FESTIWAL WIOSNY W CHINACH

FESTIWAL WIOSNY W CHINACH

Nowy Rok Chiński, znany także jako Festiwal Wiosny, obchodzony jest od 4000 lat według kalendarza księżycowo-słonecznego, co oznacza, że data każdego roku jest inna i przypada między 21 stycznia a 20 lutego. NOWY ROK W CHINACH Czas trwania obchodów wynosi piętnaście...

czytaj dalej
TAJLANDIA i SONGRAN

TAJLANDIA i SONGRAN

Tajski Nowy Rok, Songkran, obchodzony jest 13 kwietnia. Znany jest przede wszystkim z Festiwalu Wody, gdzie ludzie obrzucają się wodą na ulicach, co symbolizuje oczyszczenie i odnowienie. Słowo "Songkran" wywodzi się z sanskrytu i oznacza "przejście słońca". To...

czytaj dalej
KOREAŃSKI NOWY ROK

KOREAŃSKI NOWY ROK

Koreański Nowy Rok Seollal, również obchodzony jest według kalendarza księżycowego. To czas pełen unikatowych tradycji i obyczajów, które odzwierciedlają bogatą kulturę Korei Południowej. Jednym z najbardziej charakterystycznych aspektów świętowania jest odwiedzanie...

czytaj dalej
INDIE I NOWY ROK

INDIE I NOWY ROK

W Indiach Nowy Rok jest obchodzony w różnych terminach, w zależności od regionu i stosowanego kalendarza - lunarnego, solarnego lub lunisolarnego.Nowy Rok w Indiach jest barwnym, pełnym świateł i radości świętem, które okazuje szacunek dla tradycji i ducha wspólnoty....

czytaj dalej
SHōGATSU w JAPONII

SHōGATSU w JAPONII

W Japonii, Nowy Rok (Shōgatsu) to najważniejsze święto, obchodzone już według kalendarza gregoriańskiego. Charakterystyczne są dzwonienia świątynnych dzwonów, wysyłanie kartek noworocznych oraz ofiarowanie dzieciom pieniędzy w małych kopertach. JAPOŃSKIE TRADYCJE NA...

czytaj dalej
RETINOL A RETINOL H10

RETINOL A RETINOL H10

Retinoidy to naturalne bądź syntetyczne pochodne witaminy A, wykazujące do niej strukturalne i/lub funkcjonalne podobieństwa. Retinol to długołańcuchowy alkohol stanowiący podstawową formę witaminy A, jest prototypem wszystkich innych retinoidów. PODZIAŁ RETINOIDÓW...

czytaj dalej
CO TO JEST SKIN CYCLING?

CO TO JEST SKIN CYCLING?

Istnieje kilka prostych zasad pielęgnacji, które są dla świadomych konsumentek oczywiste – wiemy, jak ważne dla skóry jest regularne oczyszczanie, nawilżanie i codzienne stosowanie kremów z SPF. Kiedy jednak zaczniemy dodawać więcej produktów, takich jak kosmetyki...

czytaj dalej
Idealny prezent dla mężczyzny

Idealny prezent dla mężczyzny

Wybór prezentu dla mężczyzny może być wyzwaniem. Panowie często cenią sobie praktyczność i jakość, dlatego warto zastanowić się nad czymś, co nie tylko będzie przydatne, ale także wyraża troskę o ich dobre samopoczucie i wygląd. Co mężczyźni cenią w prezentach?...

czytaj dalej
RETINOL H10 I CERAMIDY RAZEM CZY OSOBNO?

RETINOL H10 I CERAMIDY RAZEM CZY OSOBNO?

Seria dwóch specjalistycznych serów do twarzy ADVANCED SKIN zawierających ekstrakt z reishi to idealne uzupełnienie serii ORIENTANA REISHI. Oba świetnie komponują sięz kremami i boosterami, ale warto wiedzieć, że również nawzajem wzmacniają swoje działanie i stanowią...

czytaj dalej
RETINOL H10 – sekret pięknej cery

RETINOL H10 – sekret pięknej cery

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak osiągnąć idealną cerę, wolną od zmarszczek i przebarwień? Odpowiedź może leżeć w retinolu H10, organicznym związku chemicznym będącym jedną z form witaminy A. Retinoidy to prawdziwy sekret zdrowej i młodej skóry, który...

czytaj dalej
O co chodzi z pH skóry?

O co chodzi z pH skóry?

Co to jest pH? Wartość pH roztworu jest wskazywana na skali numerycznej od 0 do 14. Wszystko poniżej 7 (czyli pH neutralne) uważa się za kwaśne, natomiast wszystko o pH większym niż 7 uważa się za zasadowe. Ważne jest, aby wiedzieć, że chociaż różnice między...

czytaj dalej
Ceramidy – klucz do mocnej skóry

Ceramidy – klucz do mocnej skóry

Dlaczego ceramidy są kluczowe dla zdrowia skóry? Ceramidy, naturalne lipidy, są niezbędnym elementem naszej skóry, gdzie pełnią ważną role dla jej nawilżenia i elastyczności. Te kluczowe składniki występują w wysoko ocenianym serum marki Orientana, w którym tworzą...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Brakuje 119.00  złotych do darmowej dostawy.
Wróć do zakupów
0