Elementy 0

JAKA JEST KUCHNIA INDYJSKA

Wiele godzin spędziłam z moimi hinduskimi przyjaciółmi rozmawiając o potrawach charakterystycznych dla ich regionu. Dużo czasu w Indiach przeznaczyłam na eksplorowanie  i poznawanie indyjskiej kuchni. Indie są krajem różnorodnym – każdy region ma swój język, kulturę i kuchnię ! Różne regiony kulinarne łączą rośliny stosowane w kuchni takie jak papryczka chilli, gorczyca, kminek, kurkuma, kozieradka, imbir, czosnek, kardamon, goździki, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, szafran, płatki róży, mieszanka curry i asafoetida (przyprawa o silnym zapachu). Składniki te w różnych regionach są stosowane w różnych kombinacjach. Większość z nich to również składniki kosmetyków Orientana

Dość ogólnie kuchnię indyjską można podzielić na 4 regiony:

Kuchnia Indii Północnych to prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniony styl kulinarny poza Indiami. Odzwierciedla silny wpływ Mogołów i charakteryzuje się znaczącym wykorzystaniem produktów mlecznych: mleko, paneer (indyjski łagodny ser), ghee (klarowane masło) i jogurt są stosowane regularnie w potrawach tego regionu. Samosa – smażone pierożki nadziewane ziemniakami są charakterystyczną północną przekąską. Popularne są tu też potrawy z glinianego pieca tandori – pieczone mięso lub chlebki (naan), które mają charakterystyczny aromat węglowy.

Kuchnia Indii Zachodnich to trzy główne regiony: Maharashtra, Gujarat i Goa. Ze względu na położenie w potrawach z Maharashtra dominuje ryba i mleko kokosowe, z kolei kuchnia Gujarat jest głównie wegetariańska, a wiele potraw ma słodki posmak względu na wpływ potraw chińskich. Region ten jest dobrze znany z potrawy zwanej czatnej. To lekko pikantne konfitury ze świeżych lub marynowanych warzyw i owoców. Mają słodki, kwaśny lub dość ostry smak. Goa to w przeszłości kolonia portugalska, dziś wyróżnia się wyjątkową mieszanką indyjskich i portugalskich elementów kulinarnych. Ze względu na położenie nadmorskie popularne są tu ryby.

Kuchnia Indii Wschodnich to królestwo deserów. Desery z tego regionu często spotykane są w indyjskich restauracjach poza Indiami ze względu na ich wspaniały smak. Bardzo popularna jest Rasgulla – słodki przysmak z kaszek i sera (chenna), gotowanych w lekkim syropie cukrowym. W kuchni Wschodu królują nasiona gorczycy, maku i oleju musztardowego, nadając potrawom lekką ostrość. Ryż i ryby również odgrywają tu ważną rolę.

Kuchnia Indii Południowych zazwyczaj nie występuje w menu indyjskich restauracji i znacznie różni się od innych regionów. Tutaj sos curry ma inną konsystencję – bardziej stałą niż płynną. Sambary, rasamy i kootus to trzy popularne potrawy przypominające gulasz, różniące się podstawowymi składnikami i stopniami płynności. Sambar to gulasz z grochu i warzyw o smaku tamaryndu. Rasam jest bardziej podobne do zupy i składaja się głównie z pomidorów, tamaryndowca i mnóstwa przypraw. Kuchnia Indii Południowych słynie z pysznych smażonych lub gotowanych na parze przekąsek. Stąd pochodzi Dosa, którą ja uwielbiam i o której pisałam już na blogu. Tutaj też popularne są Utthapamy – podobne do naleśników, ale grubsze i wypełniane lub posypane warzywami. W tym regionie zjemy bardzo zdrowe idli – smażone na parze, a także podobne do pączków z dziurką vadas.

Mam nadzieję, że jesteście teraz głodni 

Anna Wasilewska
To właśnie Ona stoi za marką Orientana! Stworzyła unikalny koncept kosmetyków naturalnych, który udoskonala wraz z każdym kolejnym nowym produktem! Podróżuje po Azji poszukując wyjątkowych roślin, akceptuje receptury, kreuje nowości, produkuje, negocjuje, nadzoruje…uff! I wciąż jest pełna energii i zapału, by Orientana rosła w siłę!

dowiedz się więcej

Ceramidy – klucz do mocnej skóry

Ceramidy – klucz do mocnej skóry

Dlaczego ceramidy są kluczowe dla zdrowia skóry? Ceramidy, naturalne lipidy, są niezbędnym elementem naszej skóry, gdzie pełnią ważną role dla jej nawilżenia i elastyczności. Te kluczowe składniki występują w wysoko ocenianym serum marki Orientana, w którym tworzą...

czytaj dalej
Jak odbudować barierę skórną?

Jak odbudować barierę skórną?

Czy wiesz, jak ważną rolę odgrywa bariera hydrolipidowa skóry? Jej rola to nie tylko ochrona, ale pełni ważną funkcję w procesie zachowania zdrowia i integralności skóry, co wpływa bezpośrednio na jej wygląd. Funkcje bariery hydrolipidowej Bariera hydrolipidowa skóry...

czytaj dalej
Filtry a witamina D ☀

Filtry a witamina D ☀

Czy kremy z filtrem faktycznie blokują syntezę witaminy D? Dowiedz się, jakie jest rzeczywiste oddziaływanie filtrów przeciwsłonecznych na witaminę D i dlaczego suplementacja może być konieczna. Filtry przeciwsłoneczne a synteza witaminy D - prawda i mity Ostatnio w...

czytaj dalej
Kosmetyki naturalne – daktyl

Kosmetyki naturalne – daktyl

Ekstrakt z daktyli to naturalny składnik pozyskiwany z owoców palmy daktylowej (Phoenix dactylifera). Daktyle są uprawiane i spożywane od tysięcy lat i są powszechnie znane ze swojego słodkiego smaku i wartości odżywczych. Niedawno przemysł kosmetyczny dostrzegł...

czytaj dalej
Kremy z filtrem: prawda o wchłanianiu i bezpieczeństwie

Kremy z filtrem: prawda o wchłanianiu i bezpieczeństwie

Czy kremy z filtrem rzeczywiście wchłaniają się do krwi? Dowiedz się, jak działa ochrona przeciwsłoneczna i czy kremy z filtrem są bezpieczne dla zdrowia. Analiza różnych rodzajów filtrów i ich wpływu na organizm. Dezinformacja o kremach z filtrem i wchłanianiu do...

czytaj dalej
Jak zrobić ładny zapach w domu?

Jak zrobić ładny zapach w domu?

Niektórzy mówią, że dom to miejsce, w którym nie trzeba wciągać brzucha 🙂 To prawda! Twój dom powinien być dla Ciebie i Twoich bliskim azylem, ostoją i bezpiecznym portem, do którego możesz wrócić po życiowych burzach. Często zapytani, co wspominamy najlepiej z...

czytaj dalej
Jak dobieraliśmy składniki do poszczególnych produktów?

Jak dobieraliśmy składniki do poszczególnych produktów?

Tworząc serię Hello Daktyl przeznaczoną dla każdej grupy wiekowej (ANY AGE) oraz dla właściwie każdego typu cery (ALL TYPE), wzięliśmy pod uwagę wielozadaniowość i uniwersalność produktów oraz ukierunkowane działanie substancji aktywnych. Zastanowiliśmy się, w jaki...

czytaj dalej
Jak oglądać Azję? część 3.

Jak oglądać Azję? część 3.

Na pewno słyszeliście o indyjskim święcie kolorów Holi. To kwintesencja barwnej Azji! Obchodzone jest w lutym lub marcu na powitanie wiosny i symbolizuje zwycięstwo światła nad mrokiem oraz dobra nad złem. Po wieczornej zabawie przy ognisku kolejnego dnia odbywa się...

czytaj dalej
Jak oglądać Azję? część 2.

Jak oglądać Azję? część 2.

W Tajlandii urzekły mnie szczególnie dwie słynne budowle - kapiący złotem Wielki Pałac i misternie zdobiona świątynia Wat Pho ze słynnym, złotym posągiem odpoczywającego Buddy. Leżący Budda ma (uwaga!) aż 15 metrów wysokości i 46 metrów długości! Trudno tę figurę...

czytaj dalej
Jak oglądać Azję? część 1.

Jak oglądać Azję? część 1.

Niedawno spotkałam się z Wami na live’ie, gdzie opowiadałam o tym, jak można postrzegać Azję poprzez różne zmysły. Dostałam od Was wiele wiadomości z prośbą, aby rozwinąć swoją opowieść, więc postanowiłam opisać swoje wrażenia właśnie tutaj – na naszym blogu. Azja to...

czytaj dalej
Czy warto stosować SPF na co dzień?

Czy warto stosować SPF na co dzień?

Wśród konsumentek i konsumentów w Polsce, jak i w całej Europie rośnie świadomość o fotostarzeniu skóry i o tym, dlaczego bardzo ważna jest ochrona przeciwsłoneczna. Nie ma wątpliwości, że najskuteczniejszym sposobem, by ochronić skórę przed przedwczesnym starzeniem...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0
instagram Pinterest Facebook YouTube