Weekendowe śniadanie? Matcha, szach i mat!

Weekendowe śniadanie? Matcha, szach i mat!

Uwielbiam leniwe, niespieszne, długie weekendowe śniadania. W towarzystwie domowników lub przyjaciół-rannych ptaszków, czasem jeszcze w piżamie, a zawsze z dużym dzbankiem kawy lub naparu z ulubionych ziół. I często na słodko, bo w końcu kiedy, jeśli nie w weekend, mogę dać sobie dyspensę i… czas na placki i placuszki, naleśniki i babeczki? To ważne nawet w przypadku moich ulubionych pankejków i muffinek z matchą, których przygotowanie zajmuje mi tylko kilka chwil. Bo są tak pyszne, że czasem trzeba zrobić kolejną partię!

Nie mogłam się zdecydować, które z tych śniadań lubię bardziej, więc dziś pokazuję wam nie jeden, a dwa przepisy na słodkości z japońską sproszkowaną zieloną herbatą. O jej wartościach prozdrowotnych nie muszę chyba nikogo przekonywać – jako potężny antyoksydant jest znana na całym świecie. Zawiera katechiny, które działają antywirusowo i przeciwbakteryjnie, a dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i obniżają poziom glukozy we krwi. No i ma piękny, jasnozielony kolor. Dobrze zacząć z nią dzień; w dni powszednie poranki witam popijając napar z matchy, a w weekendy – delektując się nią na słodko. Zatem wyskakujemy z łóżka i pędzimy do kuchni!

Zacznijmy od optymistycznych, zielonych placuszków z matchą. Do ich przygotowania potrzebujecie szklanki-półtorej mleka (może być roślinne), jednego jajka, trzech łyżek oleju, łyżki matchy oraz dwóch szklanek mąki – ja mieszam ryżową i jaglaną, ale świetnie nada się też zwykła pszenna, a moja przyjaciółka eksperymentowała nawet z domową mąką gryczaną, powstałą ze zmielenia gryczanej kaszy, i podawała placuszki w wersji wytrawnej, z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną. W mojej wersji możecie też dodać według uznania cukru do smaku. Wszystkie składniki placuszków mieszam mikserem, aż powstanie dość gęsta, jednolita masa, cięższa niż w przypadku ciasta naleśnikowego. Nakładam ją w małych porcjach łyżką na suchą, gorącą patelnię i smażę je przez minutę do dwóch po obu stronach. Powstają malutkie, okrągłe placuszki o konsystencji biszkopta, które najlepiej smakują z miodem, ponieważ same nie są zbyt słodkie (choć to oczywiście zależy od ilości dodanego cukru!).

Wolisz coś wyraźnie słodszego i masz odrobinę więcej czasu? Upiecz śniadaniowe babeczki z matchą. Tu dobra rada: najpierw nastaw piekarnik na 200 stopni – jemu nagrzanie się zajmie więcej czasu niż tobie przygotowanie ciasta! Weź trzy dojrzałe banany, dwa jajka, nieco ponad pół szklanki mąki orkiszowej i nieco ponad jedną trzecią szklanki oleju (jak to u mnie – wszystko na oko!), łyżkę matchy, łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody. Obrane banany rozgnieć widelcem, a w misce zmiksuj jajka, olej i wszystkie składniki sypkie. Dorzuć bananową papkę i wymieszaj ją dobrze z ciastem, a potem gotową masę przełóż do dziesięciu-dwunastu muffinkowych foremek. Jeśli piekarnik jest już rozgrzany, włóż blachę z foremkami do środka i… poczekaj 20 minut z poranną gazetą. Tyle! Po kwadransie warto sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są już gotowe – w zależności od piekarnika i wyjściowej temperatury wykorzystanych do ciasta składników czas pieczenia może skrócić się nieco lub wydłużyć.

Babeczki z matchą najlepiej smakują z sokiem owocowym, syropem lub konfiturą z egzotycznych owoców, ale także z serkiem waniliowym i kardamonem lub miodem o wyrazistym, ostrym smaku. I zieloną herbatą – oraz w dobrym towarzystwie, oczywiście!

No musicie przyznać: taka śniadaniowa uczta karmi także ducha. Niby gotowanie, ale jest czas i na lekturę, i pogawędki z bliskimi – a wszystko w klimacie zen. Tak właśnie powinno być w weekend!

Dowiedz się więcej

TONIk do twarzy

Tajemnice Toników do Twarzy: Klucz do Pięknej Skóry Toniki do twarzy to znany od lat element rutyny pielęgnacyjnej, który często nie otrzymuje...

czytaj dalej
TAJLANDIA i SONGRAN

TAJLANDIA i SONGRAN

Tajski Nowy Rok, Songkran, obchodzony jest 13 kwietnia. Znany jest przede wszystkim z Festiwalu Wody, gdzie ludzie obrzucają się wodą na ulicach, co...

czytaj dalej
KOREAŃSKI NOWY ROK

KOREAŃSKI NOWY ROK

Koreański Nowy Rok Seollal, również obchodzony jest według kalendarza księżycowego. To czas pełen unikatowych tradycji i obyczajów, które...

czytaj dalej
CO TO JEST SKIN CYCLING?

CO TO JEST SKIN CYCLING?

Istnieje kilka prostych zasad pielęgnacji, które są dla świadomych konsumentek oczywiste – wiemy, jak ważne dla skóry jest regularne oczyszczanie,...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy