Złote mleko – legenda z Indii – KURKUMA

Złote mleko – legenda z Indii – KURKUMA

W Indiach zna je każda mama, bo wszystkie podają je dzieciom, kiedy niedomagają… właściwie z dowolnego powodu. W Europie też jest coraz bardziej popularne, a w chłodne miesiące robi prawdziwą furorę, bo wzmacnia odporność, rozgrzewa, leczy drobne infekcje – no i jest pyszne. Dlatego należy mu się i kilka słów ode mnie, w końcu piję je od lat, szczególnie teraz w czasie pandemii.

Złote mleko to napój znany w Azji od tysięcy lat. Dawniej pili go jogini, ponieważ według ajurwedy wzmacnia także stawy, łagodząc ich sztywność i bóle, a teraz piją go właściwie wszyscy, bo znakomicie oczyszcza i tonizuje organizm. W każdym indyjskim domu przygotowuje się go nieco inaczej i spełnia on tam funkcje podobne do naszego rosołu lub mleka z miodem i czosnkiem – powszechnie uważa się, że stawia na nogi. Coś w tym jest, bo i ja popijam złote mleko nie tylko profilaktycznie przez całą jesień i zimę, ale i w środku lata, jeśli złapie mnie przeziębienie.

Robię to od czasu mojej pierwszej podróży do Indii, kiedy zziębnięta po długiej podróży pociągiem w klimatyzowanym wagonie (kto jechał w takiej lodówce, wie, jak Indusi traktują klimatyzatory – jakby chcieli nie tylko sprawdzić granice ich możliwości, ale i je przesunąć!) wyszłam na upalny peron, a potem wsiadłam do równie zimnej taksówki i… następnego dnia obudziłam się chora. Moi gospodarze wznieśli oczy do nieba (co z tych Europejczyków takie delikatesy?!) i nalali mi kubek ciepłego, słodko-pikantnego napoju i z uśmiechem zapewnili, że za kilka chwil poczuję się lepiej. Poczułam się, i to tak dobrze, że pyszną miksturę piłam już codziennie!

I piję ją do dziś, nie tylko wtedy, kiedy czuję, że coś mnie rozkłada. Profilaktycznie i po prostu z łakomstwa, bo świetnie zastępuje słodkie drugie śniadanie. I wam też wszystkim to radzę, bo to łatwy, smaczny i szybki sposób na wzmocnienie sił witalnych, kiedy za oknem plucha. W czasach szalejącego wirusa nie chcemy zastanawiać się, czy ten ból gardła i kaszel to tylko przeziębienie, czy coś gorszego, prawda? Zatem dbajmy o siebie!

Tajemnicą złotego mleka jest kurkuma, która znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i nawet antygrzybicznych. Sławę zawdzięcza kurkuminie, związkowi o silnie antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym działaniu. Kurkuma to też bogactwo witaminy B6 i C, a także żelaza, manganu i potasu. Nie bez znaczenia są też oczywiście mleko, na bazie którego przygotowuje się napój, oraz olej, którego dodaje się dla jego wzmocnienia jego właściwości.

A jak przygotować to płynne złoto? Oczywiście bardzo łatwo i szybko, inaczej nie miałabym na nie czasu! Przepisów jest mnóstwo i do złotego mleka można dodać właściwie wszystkie egzotyczne przyprawy, które przyjdą nam do głowy, ale moja receptura pochodzi prosto z Indii, od hinduskich przyjaciół. Odchudziłam ją ze składników niedostępnych w Polsce, a wzbogaciłam miodem. Oto i ona!

Potrzebna ci będzie przede wszystkim sproszkowana kurkuma w ilości jednej łyżeczki. Możesz użyć kurkumy ze sklepu, ale lepiej kupić ususzone kłącze i zmielić potrzebną ilość samodzielnie. Proszek wrzuć do pół szklanki wody i gotuj przez kilka minut. Następne do wody z kurkumą wlej niecałą szklankę mleka krowiego lub, jeśli wolisz, roślinnego (koniecznie o temperaturze pokojowej, ponieważ gotowy napój ma być ciepły, ale nie gorący! W gorącym miód straciłby swoje właściwości), dodaj łyżeczkę oleju migdałowego lub klarowanego masła – możesz je nawet kupić gotowe. Na koniec dorzuć łyżeczkę lub łyżkę miodu, oraz przyprawy: pieprz, który poprawia biodostępność kurkuminy, kardamon, cynamon, imbir, jeśli zależy ci na szybkim efekcie rozgrzania, a nawet gałkę muszkatołową lub… jeden goździk, jeśli lubisz bardziej korzenne, pikantne smaki. Całość porządnie wymieszaj, by olej jak najlepiej połączył się z mlekiem i wodą. Złote mleko wypij od razu, także właśnie z powodu oleju – jeśli napój ostygnie, olej będzie bardziej wyczuwalny. Zobaczysz, za chwilę poczujesz się lepiej!

Dowiedz się więcej

TONIk do twarzy

Tajemnice Toników do Twarzy: Klucz do Pięknej Skóry Toniki do twarzy to znany od lat element rutyny pielęgnacyjnej, który często nie otrzymuje...

czytaj dalej
TAJLANDIA i SONGRAN

TAJLANDIA i SONGRAN

Tajski Nowy Rok, Songkran, obchodzony jest 13 kwietnia. Znany jest przede wszystkim z Festiwalu Wody, gdzie ludzie obrzucają się wodą na ulicach, co...

czytaj dalej
KOREAŃSKI NOWY ROK

KOREAŃSKI NOWY ROK

Koreański Nowy Rok Seollal, również obchodzony jest według kalendarza księżycowego. To czas pełen unikatowych tradycji i obyczajów, które...

czytaj dalej
CO TO JEST SKIN CYCLING?

CO TO JEST SKIN CYCLING?

Istnieje kilka prostych zasad pielęgnacji, które są dla świadomych konsumentek oczywiste – wiemy, jak ważne dla skóry jest regularne oczyszczanie,...

czytaj dalej
Twój koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy