Miłorząb japoński

Według chińskich legend sok z liści miłorzębu daje nadzwyczajną moc i pomaga osiągnąć nieśmiertelność. W Azji nazywa się go boskim drzewem życia. Dzięki mnichom buddyjskim, którzy sadzili miłorzęby  wokół swoich klasztorów i świątyń drzewa te pojawiły się w Japonii i Korei. Trzeba aż trzech pokoleń, żeby drzewo dojrzało do owocowania – w Azji zwany jest też  drzewem dziadów i wnuków. Powszechnie stosowany w azjatyckiej medycynie naturalnej. Działa pobudzająco i wzmacniająco na układ krążenia, polepsza ukrwienie, wzmacnia system naczyń krwionośnych. Jest bardzo silnym antyoksydantem. Miłorząb japoński zawiera ponad 60 substancji bioaktywnych. W kosmetykach wzmacniania tkankę łączną skóry i hamuje proces starzenia poprzez syntezę kolagenu. Kosmetyki naturalne z miłorzębem doskonale sprawdzają się przy cerze naczynkowej ponieważ zmniejszają widoczność „pajączków” oraz zmarszczek i mocno odżywiają skórę.